maanantai 12. huhtikuuta 2010

Askartelukaappini nyt


Noin vuosi sitten esittelin askartelukaappini, ja nyt taitaa olla päivityksen vuoro. Mikä muuttui vuodessa, mikä osoittautui toimivaksi, mikä ärsytti? Jos joku ihmettelee aihetta, saa ihmetellä; minusta askartelutarvikkeiden järjestäminen on aika kivaa. Siitä jos ehtii miettiä niinkin tärkeitä asioita kuin siirtokuvien säilytysratkaisuja, tietää että kovin suuria huolia ei voi olla. Hyvä niin.

Kuten vuosi sitten kirjoitin "Yksi kotini vaatekaapeista on oma askartelukaappini. Se on melko kapea, vain 46 cm leveä, mutta olen tehnyt parhaani, jotta tarvikkeet olisivat mahdollisimman kätevästi käytettävissä. Kaappi on osa liukuovien peittämää kaappiseinää ja kun ovet sulkee, kaikki on kauniisti piilossa. Japanilaistyylisten liukuovien takia en ole hyödyntänyt kaapin ovia säilytyksessä." Kotini ei ole niin iso, että minulla olisi mahdollisuus erilliseen askarteluhuoneeseen, enkä myöskään sen takia halua tarvikkeita koko ajan esille. Kaappi on tärkeä.


Ylimmällä hyllyllä on nykyisin valmiita ja puolivalmiita albumeja sekä niiden välissä pahvikotelollinen valokuvia, jotka voisin ehkä skräpätä (varmasti skräpättävät kuvat ovat alempana). Skräppäyskirjat ja -lehdet olen häätänyt toiseen kaappiin eli jos ne lasketaan mukaan, tarvikkeita on myös muualla. Ylhäällä oli alunperin myös harvemmin kiinnittämiseen käytettäviä tarvikkeita, mutta olen siirtänyt ne alemmas ja myynyt sellaiset, joita en oikeasti käytä. En ole erityisen pitkä, joten minulle on tärkeää, että en joudu kurottelemaan ylhäältä mitään kovin tippuvaisia tai hankalan muotoisia asioita.
 
Albumihyllyn alapuolisella hyllyllä on kaksi pientä muovirasiallista kuvioleikkureita, Crop-a-dile kakkonen, pienenpieni laukkuni sekä sen takana muovirasiallinen, jossa on teipin vaihtorullia, dymon vaihtorullia, maalia, nitoja, paksumpaa teippiä ja niin edelleen. Pienenpieni laukkuni on skräppäysprosessin olennainen osa, sillä nostan sen aina esille, kun skräppään tai otan sen mukaan, kun lähden jonnekin muualle skräppäämään. Vuosi sitten käytössä ollut laukku osoittautui liian isoksi, joten siirsin sen ompelutarvikekäyttöön, johon se soveltuu hyvin.


Siivouskaapista siirretyt kolmion muotoiset hyllyt ovat edelleen paikallaan ja toimivat hyvin. Kuten vuosi sitten kirjoitin "Tuo ylin on säilytystaso paperileikkurille, kameralle ja kokoon taitetuille Croppin Cutie -roskiksille. Kuvassa näkyvät myös Clas Ohlsonilta ostamani edulliset led-valaisimet (4,9 euroa kaksi kpl), jotka toimivat pattereilla. Ne on kiva napsauttaa päälle, jos etsin tarvikkeita myöhään illalla."

Paperileikkurin paikka on osoittautunut erittäin toimivaksi ja kokoon taitettavasta roskiksestani tykkään hurjasti edelleen. Led-valaisimista yksi tippui alas pari kuukautta sitten eli niitä on jäljellä vain yksi...Keskitasolla minikokoisen hyllyn alapuolella on aakkostarroja vasemmalla muovikotelossa sekä kokonaiset kuviopaperit ja kartongit (ja muutama sabluuna) isommassa muovikotelossa niiden vieressä. Tuo on minusta toimiva määrä: en koe tarvitsevani enempää, mutta liian vähääkään ei ole.


Taustalla näkyy edelleen metallinen magneetti-ilmoitustaulu, johon olen erittäin ihastunut. Perhosenmuotoiset magneetit innostavat skräppäämään. :) Normaalisti ilmoitustaulussa on myös inspiroivia valokuvia, jotka nyt nappasin pois. Ei-minun-leikkaamani punainen paperileikkaus on ilmoitustaululla innostamassa omiin leikkauskokeiluihin.


Osa maaleista ja suihkevärit ovat siirtyneet sisustuskaupan pieniin aleostoshyllyihin. Toimii, toimii! Muutamat maalipurkit ja tarvikkeet pyörivät paikalla etsimässä sopivaa projektia tai muuten vaan helposti käytettävissä.


Kaapin keskiosassa on tainnut muuttua eniten. Olen vähentänyt tarvikkeiden säilyttämistä koukuissa. En yksinkertaisesti jaksanut nostaa niitä kaikkia alas, jotta pääsisin käsiksi alimpiin tarvikkeisiin. Paperin leikkaamiseenkaan en kaappia yleensä käytä, vaan alemmalla keskitasolla on päällekkäin kolme muovilaatikkoa, joista yhdessä on musteet, toisessa promarkerit, hilettä ja samettihilettä sekä kolmannessa leimasinten kaiverrusjuttuja ja nappien päällystämiseen liittyvät tarvikkeet. Samalla tasolla on myös leimasinten puhdistuslevy sekä liituvärejä, ja pari digiprojektia antamassa inspiraatiota. Yhden digiprojektin valokuvan sensuroin, pahoittelut siitä. Joskus tällä tasolla on myös keskeneräinen projekti kuivumassa.

 

 Kaapin alaosassa on edelleen  metallinen vetolaatikosta, jonka ylin taso on kuten vuosi sitten kirjoitin "ulosvedettävä laatikko paperisilpulle. Rakastan, rakastan, rakastan! Näin tämän idean jossain amerikkalaisessa askartelublogissa ja halusin samanlaisen. Omani on Elfa Mesh -koripaketin ylin, 8,5 cm korkea kori." Edelleen rakastan.


"Alemmat vetolaatikot ovat hiukan syvempiä, syvyydeltään 18,5 cm. Niistä ylimmässä on videokoteloihin järjestettynä" tällä hetkellä ehdottomasti skräpättävät valokuvat, chipboard, paperikoristeet, tarrat, tagit, huopa, napit ja kukat. Samasta vetolaatikosta löytyvät edelleen myös sirkkarenkaat ja haaraniitit sekä "journalingasemani eli kannen kadottanut entinen pakasterasia, johon olen järjestänyt kaikki tekstilaput, Dymon ja niin edelleen. Tämänkin idean bongasin jostain blogista ja halusin toteuttaa myös itse." Journalingasemassa sijaitsevat myös siirtokuvat.

Reunalla on myös sellaisia tarroja, jotka eivät mahdu järkevästi minnekään muualle ja koristeita, jotka vielä odottavat videokoteloa. Videokotelot ovat olleet todella toimiva ratkaisu minulle kuten myös journalingasema. Mikä tahansa niistä on helppo nostaa esiin olohuoneeseen ja leikellä esimerkiksi televisiota katsellen huovasta koristeita. Lisäksi ne vievät todella, todella vähän tilaa. Seuraavassa vetolaatikossa ovat etualalla nauhat ja niiden takana päällekkäin isoissa minigrippusseissa itse kokoamani sivupaketit, suunnitteilla olevat projektit ja vastaavat, kukin omassa pussissaan. Ihan alimmissa minigippusseissa on keskeneräisiä sivuja. :(


Alimmassa vetolaatikossa on lähinnä leimasimia, kuvassa piiloon jäänyt muovilaatikollinen askarteluun-ehkä-sopivaa-pakkaus-ym-materiaalia (sen päällä on kuvassa pieni laatikollinen leimasimia) sekä pieni pahvilokerikko valmiita kortteja varten. Tilaa on myös materiaalille, jota nyt ei ole, kuten askartelumassalle tms.

 
Aika paljon siis muuttui vuodessa tai ehkä ei kuitenkaan. Olen kaappiin nykyisellään aika tyytyväinen. Löydän helposti sen mitä tarvitsen ja järjestys on itselleni sopiva. Suosikkijuttujani taitavat olla videokoteloiden käyttäminen säilytykseen sekä tarvittaessa kokonaan ulos vedettävä silppulaatikko.

Mietityttäviä asioita ovat:
- voivatko kuvioleikkurit kärsiä pitkällä tähtäimellä siitä, että ne ovat muovilaatikoissa sikin sokin eli voivatko ne jotenkin painaa toisiaan tavalla, joka vaikuttaa niiden käytettävyyteen?
- sattuuko kenelläkään lojumaan ylimääräisenä viittä läpinäkyvää videokoteloa? kirppikseltä toki saisi videonauhoja koteloineen, mutta lahjoituksia otan erittäin mielelläni vastaan eli lähiseudun tutuille terveisiä..

Pitkällä tähtäimellä tarvikkeeni saattavat siirtyä olohuoneeseen vähän samantyyppiseen kaappiin, mutta toistaiseksi arvostan sitä, että tarvikkeet eivät siirry valvomatta jälkikasvun käyttöön. Missä muuten skräppään? En kaapissa, vaan ikkunan edessä olevan pöydän ääressä. Pöytää ei nykyisin käytetä oikeastaan muuhun. Tässä pöydästäkin väläys. Se on puinen ja pinta on jo elämää nähnyt kuten blogini valokuvia tarkasti katsomalla saattaa joskus huomata. "Mitä ihmeen jälkiä nuo ovat?" Pidän pöydän aina tyhjänä. Laatikossa ei ole tarvikkeita. Pöydällä on vain leikkuualusta odottamassa. 

16 kommenttia:

 1. Toimivan näköinen kokonaisuus :) tuo paperisilpun säilytysmuoto vaikuttaa mullekin sopivalta, kun niitten säilyttämisongelman kanssa oon jo paininut pitkään ja tajusin nyt, että askartelutasoni alapuolella on laatikoita vaikka millä mitalla...

  Kiitos oikein inspiroivasta postauksesta, jospa tänään saisin sivoiltua omiakin askartelujuttuja :)

  VastaaPoista
 2. Journalingasema on hyvä idea. Teenpä sellaisen itsellenikin!

  Silppulaatikon perustin itselleni vuosi sitten inspiroimanasi, ja se on ideana erittäin hyvä, mutta oma toteutukseni on vähän hankala. Silppuni ovat avohyllyssä kannellisessa pahvilaatikossa: toisaalta se on helppo napata mukaan, toisaalta taas laatikko ei ole kovin suuri, eli isommat paperinpalat tukkivat laatikon. Täytyy tätä vielä tuumiskella...

  Kiitos kun esittelit kaappisi uudestaan, tarvikkeiden järjestäminen on kiinnostavaa <3

  VastaaPoista
 3. Tämä on kyllä tilaihme. :) Minäkin tuota silppulaatikkoa edelleen halajan. Ja mikäs sen mukavampaa kuin järjestellä askartelutarvikkeita. Niistä saa inspiraatiota ja muistaa aina, että mitäs minulta löytyykään.

  VastaaPoista
 4. Minä meinasin tulla kysymään että mistä noita videokoteloita saa :) Mutta sinäkin etsit niitä näköjään. Pitääkin pitää silmät auki, jos niitä jostain kaupasta löytäisi.

  VastaaPoista
 5. Hienolta näyttää ja loistavia ideoita esim. vanhat videokotelot: löysin 6 kappaletta läpinäkyviä kotoa, mutta taidan pitää ne itse !?!? Täytyy kysellä, jos tutuilla olisi lisää. Kaikki kori-ideat oli tosi hyviä kans! Kiva kun postasit tästäkin aiheesta, varmaan kiinnostaa monia askartelijoita.

  VastaaPoista
 6. Kiitos askartelukaapin avaamisesta! Näyttää varsin toimivalta. Itsekin sain viimein askarteluhuoneeni (= pieni vaatehuone) toimivaksi. Aiemmin joku siinä mätti ja paikat oli aina sikinsokin. Ensin tein inventaarion ja vein kassillisen askartelumateriaalia päiväkotiin. Oli mukava ilahduttaa lapsia, kun mulla ne oli vain materiaalia, jota en koskaan tulisi käyttämään. Sitten tajusin, että ongelmakohtia mulla on nauhat ja 12" tarra-arkit ja chipboardlevyt. Nyt on niillekin omat paikat, joten nyt kelpaa näpertää. Mun mielestä kaappi/huone on helppo pitää siistinä, kun pitää tavaramäärän pienenä ja kun kaikella on paikkansa. Sellainen paikka, mistä on vaivatonta ottaa ja laittaa takaisin. Mullakin oli aiemmin askartelupiste vaatekaapissa, mutta kun lapsi nukkui siellä, askartelu oli mahdotonta. Siksi siirryin vaatehuoneen valloittajaksi. Tosin miehen ehdotuksesta!

  VastaaPoista
 7. Heh heh, ei meiän lapsukainen sentään vaatekaapissa nuku. Tarkoitin siis MAKUUHUONEEN vaatekaappia ja lapsihan siellä makuuhuoneessa nukkui. Tosin ei enää, kun sai oman huoneen. Mutta vaatehuone on edelleen mun. Ja lakanoiden.

  VastaaPoista
 8. Hieno ja organisoitu, toimivan näköinen kokonaisuus. Ja ihan erilainen kuin minulla! Toivottavasti saan joskus omani esittelykelpoiseen kuntoon, tällä hetkellä järjestys on pahasti kärsinyt taiteellisesta flowsta ;oD

  VastaaPoista
 9. Ihanan siisti järjestelmä! Silppusäilytys varmaan edesauttaa silpun käyttämistä ja auttaa pitämään paperin määrän kohtuudessa.

  Itselläni on leikkurit ihan samalla tavalla sikin sokin, joten toivottavasti se on niille ok.

  Suihkekorit ovat aivan ylisuloiset!

  VastaaPoista
 10. Tuutko järkkään meille kans? Tää on niin ihana ja hallittava, mulla kun on toi kaaos kaverina. Mutta jos se tästä vielä!

  VastaaPoista
 11. Ihana järjestys! Meillä isäntä olis onnellinen jos munkin kamat olis noin siististi :)

  VastaaPoista
 12. Saat täyden ihailuni kyvystäsi karsia tavaroita itsellesi sopivaksi kokonaisuudeksi ja järjestyksenpidostasi!

  VastaaPoista
 13. Hyvältä ja siistiltä näyttää.. Omaa tilaani en viitsi teidän kauhksenne kuvata. Vähän osviittaa tosin saisi jos katsoisi minunkin blogistani kategorian siivousta... sieltä löytyy joku vanha kuva ennen siivousta... se kuva on aina oikeastaan ajankohtainen eli sieltä näkee, että miltä oma pöytäni näyttää AINA. Tuo kasaan menevä roskis kiinnostaisi...onko sulla kuvaa siitä avattuna? Eli millaisesta roskiksesta on kyse...

  VastaaPoista
 14. :)

  Maiju: roskis näkyy kokonaisena täällä: http://kynajasakset.blogspot.com/2009/03/jarjestamiseen-liittyvia.html

  VastaaPoista
 15. Videokoteloita löytyy vihdoinkin. Kiitos kommentoineille avusta :)

  VastaaPoista