sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Askartelukaappini


Yksi kotini vaatekaapeista on oma askartelukaappini. Se on melko kapea, vain 46 cm leveä, mutta olen tehnyt parhaani, jotta tarvikkeet olisivat mahdollisimman kätevästi käytettävissä. Kaappi on osa liukuovien peittämää kaappiseinää ja kun ovet sulkee, kaikki on kauniisti piilossa. Japanilaistyylisten liukuovien takia en ole hyödyntänyt kaapin ovia säilytyksessä.


Ylimmällä hyllyllä sijaitsevat scrapbooking-kirjat, valmiit tai puolivalmiit albumit ja harvemmin kiinnittämiseen käyttämäni tarvikkeet eli muovilaatikollinen, jossa on Xyron-tarrakone, kohotarroja, liimaa ja niin edelleen. Minulle on tärkeää, että näen tarvikkeet. Muuten ne jäävät helposti käyttämättä. Olen käyttänyt paljon Hammarplastin eri kokoisia muovilaatikoita, koska ne on helppo pinota. Ilmainen vaihtoehto olisivat karkkikaupan tyhjät karkkirasiat: monet kaupat antavat tyhjentyneitä rasioita mielellään kierrätykseen.

Toisiksi ylimmällä hyllyllä (joka myös näkyy ylemmässä valokuvassa) ovat muovirasioihin pinottuna akryylimaalit, tussit ja kynät sekä musteet. Niiden vieressä on tilaa Crop-a-dile -kakkoselle sekä Leimailutaivas-tapahtumasta ostamalleni laukulle, jossa ovat "aina" käyttämäni tarvikkeet eli sakset, sormiveitsi, lempikynät, liituvärit ja niin edelleen. Laukku on helppo nostaa samassa huoneessa sijaitsevalle pöydälle, kun alkaa askarrella. Tällä hyllyllä, takana, ovat myös kuviolävistimet kahdessa muovilaatikossa. Ne ovat hiukan piilossa, mutta muistan kyllä niiden olemassaolon. Järjestys olisi todennäköisesti erilainen, jos minun ei tarvitsisi ajatella, että "sotkevat ja leikkaavat" tarvikkeet ovat pienten sormien ulottumattomissa. Hyvin se toimii näinkin, vaikka akryylimaalit haluaisinkin paremmin esille.


Nappasin entisestä siivouskomerosta kaksi kolmion muotoista hyllyä, jotka siirsin tähän kaappiin. Tuo ylin on säilytystaso paperileikkurille, kameralle ja kokoon taitetuille Croppin Cutie -roskiksille. Kuvassa näkyvät myös Clas Ohlsonilta ostamani edulliset led-valaisimet (4,9 euroa kaksi kpl), jotka toimivat pattereilla. Ne on kiva napsauttaa päälle, jos etsin tarvikkeita myöhään illalla.

Kuvissa vilahtaa myös metallinen magneetti-ilmoitustaulu, johon olen erittäin ihastunut. Perhosenmuotoiset magneetit innostavat skräppäämään. :) Aakkostarroja säilytän koukussa, koska haluan selailla niitä helposti. Viereisellä seinällä on myös ns. uutuuskoukku, johon ripustan tuoreimmat ja inspiroivimmat hankinnat.


Paperin säilytystä vielä mietin. Toistaiseksi kaikki kokonaiset paperit ja kartongit (sekä sabluunat ja kaikki muu "litteä ja suuri") ovat tässä kuvassa näkyvässä kansiossa, jonka nostan tieltä, kun alan askarrella. Lisäksi minulla on yksi 8*8 tuumakoon Cropper Hopper -teline, jossa säilytän pienempiä paperia. Tuo kansio alkaa olla liian täynnä, joten harkitsen toisenlaista paperinsäilytystä. Ideat ovat tervetulleita. :)


Varsinainen käyttötarkoitus paperikansion hyllylle on leikkuuasemana toimiminen. Leikkaan osan papereista jo kaapissa, ennen kuin alan työskennellä jonkun projektin parissa.


Tämä on minun lempiyksityiskohtani koko kaapissa, sillä leikkuutason alla on ulosvedettävä laatikko paperisilpulle. Rakastan, rakastan, rakastan! Näin tämän idean jossain amerikkalaisessa askartelublogissa ja halusin samanlaisen. Omani on Elfa Mesh -koripaketin ylin, 8,5 cm korkea kori.


Alemmat vetolaatikot ovat hiukan syvempiä, syvyydeltään 18,5 cm. Niistä ylimmässä on videokoteloihin järjestettynä skräpättävät valokuvat (!), kuvioitu ja yksivärinen chipboard, paperikoristeet, tarrat ja tagit. Samasta vetolaatikosta löytyvät myös sirkkarenkaat sekä napit ja journalingasemani eli kannen kadottanut entinen pakasterasia, johon olen järjestänyt kaikki tekstilaput, Dymon ja niin edelleen. Tämänkin idean bongasin jostain blogista ja halusin toteuttaa myös itse. Teksti on minulle tosi oleellinen osa skräppäystä.


Journalingaseman reunustalta ovat saaneet tilaa siirtokuvat, joita myös käytän usein.


Seuraavassa, toiseksi alimmassa vetolaatikossa ovat kukat, nauhat ja metallikoristeet sekä laatikollinen "kierrätysmateriaalia", jonka käyttöä harkitsen. Tarkoitan esimerkiksi kuplamuovia, ylimääräisiä pakkauksia ja niin edelleen.Nauhat järjestin pahvista leikkaamieni levyjen ympärille kieputtaen. En tykkää siitä, kun nauhat sotkeutuvat toisiinsa ja haluan nähdä, minkä verran mitäkin nauhaa on jäljellä. Puinen teline on joululahjaviinin pakkaus, jonka otin säilytyskäyttöön.

Alimmassa vetolaatikossa ovat puukantaiset leimasimet sekä akryyli- ja kumileimasimet, jotka on järjestetty cd-koteloihin. Alhaalla on myös valmiita kortteja, todella harvoin käyttämäni kohokuviointialusta sekä avattu pakkaus itsestään kuivuvaa askartelumassaa. Siis harvoin käytetyt tarvikkeet.


Tällä järjestyksellä mennään jonkun aikaa, vaikka ihan varmasti järjestän tarvikkeet uudestaan tarpeen mukaan. Varsinaista askarteluhuonetta minulla ei siis ole, vaan kaikki on tässä 46 cm leveässä kaapissa (poislukien scrapbooking-lehdet, jotka ovat muiden lehtien luona).

Välillä skräppään samassa huoneessa sijaitsevalla pöydällä, jonka kuitenkin haluan pitää mahdollisimman siistinä. Pöytää käytetään satunnaisesti muuhunkin ja haluan, että huoneessa on rauhallinen tunnelma. Joskus iltaisin nostan askartelukassin myös olohuoneeseen, mutta yleensä askartelen samassa huoneessa, jossa kaappi sijaitsee.

15 kommenttia:

 1. Aivan ihana askartelukaappi! Minullakin on askartelu tarvikkeet kaapissa, mutta joudun aina purkamaan kaiken ulos ennen kuin sieltä löytyy mitään. Joutunen ehkä lainaamaan joitakin hienoja säilytys ideoitasi.:-)

  VastaaPoista
 2. Ihanan järjestelmällistä. Ihailen kovasti, miten kaikille on oma paikkansa. Mulla taitaa olla vähän liikaa tavaraa, että ne pysyin näin hyvin järjestyksessä. :)

  VastaaPoista
 3. Ihailtavan järjestelmällisesti olet kyllä saanut jutut laitettua... itsellä vaikka on koko huone (tai oikeastaan puolikas 30 neliön huoneesta jonka katson olevan kuitenkin huoneen kokoinen) käytössä niin tavarat pakkaavat olevan sikin sokin... ehkä sitä tavaraa on tosiaan liikaa ;)

  VastaaPoista
 4. Ai kun fiksu järjestelmä! Monta käytännöllistä juttua, esim. noiden siivouskaapista siirrettyjen hyllyjen. Varmaan pitäisi tehdä itsellekin joku järjestysjuttu, tällä hetkellä romppeeni ovat sellaisessa "ennen" -järjestyksessä... Minulla on se onni, että on askartelupöytä joka ei ole muussa käytössä. Se on myös harmi, koska se mahdollistaa melkomoisen tavaroiden levittäytymisen ennen kuin on pakko siivota...

  VastaaPoista
 5. Onpa kivan näköistä ja mahtavan järjestelmällistä :)

  Nuo Hammarplastin laatikot ovat kyllä tosi käteviä, mullakin on niitä montaa eri kokoa. Inspiroi kummasti, kun näkee tarvikkeet laatikoiden läpi.

  VastaaPoista
 6. Kiva nähdä nyt tämä paljon puhuttu askartelukaappi :) Uskomattoman paljon tavaraa olet tuonne mahduttanut ja vieläpä käsittämättömän hyvään järjestykseen. Toivottavasti järjestelmä osoittautuu toimivaksi, raportoithan sitten hyvät ja huonot kokemukset.

  VastaaPoista
 7. Uskomattoman tehokkaasti olet tilan käyttänyt ja kadehdin eritoten tuota paperisilppukeräyslaatikkoa, tosi kätevä!

  VastaaPoista
 8. todella kätevän näköinen ja kokoinen säilytysjärjestelmä. hienosti ja järkevästi oot saanut kaiken tilan käyttöön. wau! ja tosi hyviä ideoita säilytykseen. palaan vielä uudestaan varastamaan ideoita. :)

  VastaaPoista
 9. Tästä sai kyllä itselle uusia juttuja mietintämyssyn alle! Ja innolla odottelen miten ratkot tuon paperinsäilytys ongelman...

  VastaaPoista
 10. Näyttää tosi kätevältä säilytysjärjestelmältä! Tuo laukkusysteemikin on kätevä niin ei tarvii kantaa epämääräistä sylillistä tavaraa pöydälle. Hieno kaappi. :)

  VastaaPoista
 11. Oikein näppärä ja kivasti järjestetty :) tykkäsin kovin noista vinohyllyistä ja paperisilppulaatikosta. Ja miksi mä en oo tajunnu käyttää minigrippejä kirjaintarrojen säilytykseen! Niihin alkuperäispakkauksiin on joskus niin hankala tunkea arkkeja takaisin ja ne repeilee yms..

  VastaaPoista
 12. Siis ne alkuperäispakkaukset repeilee, ei ne arkit :D ihan pakko oli vielä tarkentaa..

  VastaaPoista
 13. Oli ihan pakko vielä palata kommentoimaan, että tuo silppulaatikko on mitä mainion. Se on jäänyt kovasti mieltä kaihertamaan, mun pitäis ehkä saada työpöydän alle semmonen vedettävä laatikko, niin niitä tuli käytettyä. :)

  VastaaPoista
 14. Ihana järjestys vallitsee sinun kaapissasi. Minun tarvikkeita on kolmessa eri paikassa ja on ikävä hakea niitä eripaikoista. Pitää ottaa vähän vinkkiä noista säilytysmenetelmistä:)

  VastaaPoista
 15. Mielenkiinnolla luin tätä. Siistiä ja järjestelmällistä. :)
  Vitsit, jaksaisinpa itsekin järjestää itselleni samantyyppisen kaapin, tällä hetkellä kun tarvikkeet pyörii ympäriinsä eri kaapeissa ja paikoissa..Toosin tuskin hetkeen oon saamassa aikaiseksi...laiska mikä laiska :P

  VastaaPoista