keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Digiskräppäys: mieluisia ilmaismateriaaleja


Digiskräppäys ei ole pelkkää shoppailua. Materiaaleja löytää myös ilmaiseksi ja niitä on helppo tehdä myös itse. Ilmaisista materiaaleista on hyvä aloittaa, koska kynnys on matala. Tosin huomasin, että mieluisten ilmaismateriaalien listaaminen ei ole helppoa. Usein ilmaiset materiaalit saa esimerkiksi haasteen tai teemaviikon yhteydessä, eivätkä ne ole enää linkitettävissä tähän niin, että ne voisi ladata ilmaiseksi. Tässä kuitenkin vinkkejä minulle mieleisistä digitarvikkeista, jotka eivät maksa mitään. Kuvien kautta (klikklik) pääsee tekijätietoihin. Olisi tosi kiva nähdä muidenkin vastaavia listoja!

- Mahdollisimman ajattomat sivupaketit. Digiskräppäyksessä materiaalit tulevat useimmiten sivupaketteina (page kit), joissa on taustapapereita, koristeita ja niin edelleen. Yksi suosikkipakettini ilmaispuolelta on tämä.


- Erilaiset kehykset. Niitä voi käyttää monella tavalla, esimerkiksi tarinointilappujen tekemiseen, skräppäykseen tai vaikka valokuvan koristeena perinteisessä paperiskräppäyksessä.


- Maskit, joiden avulla voi vaikuttaa esimerkiksi valokuvan muotoon. Maskit (masks) olivat ensimmäisiä digimateriaaleja, joista todella innostuin. Ne käyvät myös perinteisen paperiskräppäyksen avuksi ja vaikka korttiaskarteluun, jos käyttää digipapereita.


- Tarinointilaput. Niissä etäisyys perinteisen paperiskräppäyksen ja digin välillä on todella pieni.


- Templaatit eli luonnokset tai sivupohjat (kuten ylimmässä kuvassa).

Mieluisia materiaaleja on toki paljon muunkinlaisia, tämä on vain pintaraapaisu. Koristeita ja esimerkiksi kehyksiä löytää ilmaiseksi myös täältä. Mielestäni maksullisuuskaan ei ole este. Esimerkiksi pyöräsivuun käyttämäni sivupaketti maksoi tarjouksessa yhden dollarin ja tuotto, jos yhden dollarin osalta sellaisesta voi puhua, meni puolalaiselle nuorelle suunnittelijalle. Digiskräppäyksen parissa toimivia suunnittelijoita on monenlaisia: osan jälki miellyttää enemmän, ja omat suosikit löytää varmasti ajan kanssa. Suunnittelijat käyttävät usein apuna erilaisia kuvapankkeja, ja aktiivinen digiskräppääjä pystyy myös itse tekemään itselleen mieleisiä materiaaleja. Vaikka Marie sitä epäili, useimmat digiskräppääjät tekevät materiaaleja myös itse ainakin jossain vaiheessa harrastusta.

Usein itse tehdyt materiaalit ovat vain omaan käyttöön, mutta Anskin blogissa on myös Anskin itse tekemä kaunis sivupaketti vapaasti ladattavissa. Jään odottelemaan muiden vinkkejä mieluisista ilmaismateriaaleista... Ja mielellään tukisin suomalaistenkin suunnittelijoiden työtä myös taloudellisesti, jos joku innostuu suunnittelemaan enemmän digimateriaaleja. Arvostan tosi paljon suunnittelijoiden työtä ja mielelläni myös maksan siitä, kun on tarve.  

4 kommenttia:

 1. Kiva kirjoitus - pitääkin tehdä vastaava omaan blogiin.

  VastaaPoista
 2. Minullakin on vähän sama ongelma, useimmat ilmaiseksi saamistani tarvikkeista eivät ole enää saatavilla. Mutta pannaan mietintämyssyyn... fontteja voisi ainakin listata.

  VastaaPoista
 3. Tosi kiva kirjoitus! Kiva että jaksoit tehdä tämmöisen :) Ja kiitos linkityksestä digipäkkiini, näköjään moni oli löytänyt sen tätä kautta,mikä on ihan huippua! Voisi melkein tehdä vaikka uudenkin päkin jossain välissä.

  VastaaPoista
 4. Minä käytän seuraavia sivustoja:
  http://raspberryroaddesigns.blogspot.com/
  http://www.shabbyprincess.com/downloads.asp
  http://jaelop.blogspot.com/
  http://collabgirls.blogspot.com/
  http://summertimedesigns.blogspot.com/

  VastaaPoista