lauantai 22. tammikuuta 2011

Digiskräppäys kohtaa steampunkin (ainakin melkein :)


Pari kuukautta sitten puhuimme skräppääjien kanssa steampunk-tyylistä skräppäyksessä ja siitä jäi itämään ajatus, että samaa pitäisi kokeilla myös diginä. Tämä sivu syntyi samoihin aikoihin edellisen digisivun kanssa ja aiheena, taas kerran, on aikaero ja illat, jolloin on ikävä kaukana asuvia ystäviä.

YLE:n Uusi musta -blogissa oli juttu digiskräppäyksestä. On todella ihanaa, että digiskräppäyksestä kirjoitetaan! Kaikkea materiaalia ei kuitenkaan tarvitse ostaa ja on monia digiskräppääjiä, jotka eivät koskaan käytä maksullisia tarvikkeita.  Lupaan seuraavaksi tehdä listan ja kuvauksen viidestä ilmaisesta lempitarvikkeestani digipuolelta, ja haastan kaikki digiskräppäystä kokeilleet samaan. Ehkä listat ilmaisista lempitarvikkeista madaltavat kynnystä paperin ja digin välillä, koska monia digitarvikkeita voi käyttää myös tavalliseen paperiaskarteluun tarkoitetuissa valokuvissa... Kuka ottaa haasteen vastaan?


Tarvikkeet: sivun taustapaperi ja osa koristeista: StarLight designs: Dark City, osa metallikoristeista Lorie Davison: Before the first snow metal elements, yksi kelloista Lauren Bavin: Stories of the Past, toinen kello Magical Reality Designs: Peaceful Winter.

16 kommenttia:

 1. Hieno, upea, tunnelmallinen, ihana! Tuleeko tyhjään tilaan vielä tekstiä tai muuta vai onko sivu täysin valmis?

  VastaaPoista
 2. Pia K: me ollaan aina samaan aikaan hereillä :D
  Joskus kirjoitan käsin tekstin digisivuihin sen jälkeen kun olen teettänyt ne, mutta joskus teksti voi olla myös viereisellä sivulla. En siis välttämättä lisää tähän mitään. Tosin nyt sinun kommentin jälkeen rupesin miettimään, että mitenkähän valokuvapaperi ja erilaiset maalit ym. apuaineet käyttäytyisivät yhdessä.. Hmm

  VastaaPoista
 3. Onpa tunnelmallinen ja vähän mystinenkin! Tuli hiukan mieleen Pullmanin Universumin tomua -sarja...

  Tämä on ehkä väärä paikka kysymykselle, mutta heitän silti: tekevätkö tutut digiskräppääjät itse elementtejä? Minua kiinnostaisi sekin digihommissa, mutta toistaiseksi en ole havainnut sellaista. Ei sillä ettei olemassaolevistakin saisi upeaa aikaan, mutta aika montaa haluamaani juttua saattaisi olla vaikeaa löytää valmiina.

  VastaaPoista
 4. Aika hauska :)

  En lupaa ottaa haastetta vastaan, kun oon niin käsi koneen kans, mutta seuraan silimä tarkkana!

  VastaaPoista
 5. Marie: totta kai, ehdottomasti. Riippuu toki skräppääjästä, mutta ihan kaiken voi tehdä myös itse.. Kannattaa katsoa tarkkaan Anskin digisivujen maaliroiskeita :D Esim. "kalvoja", tekstuureja, omia siveltimiä (brushes), omia elementtejä jne. Elementtien tekemisen voi aloittaa vaikka tekemällä itse "sirkkarenkaan" tai jonkun muun selkeän muotoisen, helpon koristeen

  VastaaPoista
 6. nää on kyllä niin kauniita ja tunnelmallisia nää sun fantasiatyyliset sivut. tulostatko ne heti albumiin? olis kiva katsella livenäkin.
  ja vähänkö noi sopis hyvin jonkun kirjan kuvitukseks.

  VastaaPoista
 7. kyllä on upean vangitsevaa tunnelmaa!

  muiden digejä ihastellessa tekisi tosiaan mieli kokeilla, mutta minäkään en ole mikään tietotekniikan osaaja, joten en lupaa mitään.. yhdestä lainaamastani vanhasta kamera-lehdestä kyllä bongasin jutun aiheesta ja siinä oli tekemisen ohjeitakin. hmm, odotetaan sun listaa ja katsotaan miten se vaikuttaa ;)

  niin, tulosteletko sinä näitä sivuja?

  VastaaPoista
 8. Kiitos kauniista sanoista :)

  Elinarsku ja Maikko: en tulosta itse sivuja, mutta olen teettänyt muutaman yksittäisen sivun "valokuvana" 8*8 tuumakoossa. Todennäköisesti jemmaan näitä jonkin aikaa ja tilaan monta sivua kerralla, kun sopiva koko on tarjouksessa.
  Lehtipollo on teettänyt digiskräppäyksistä myös kirjoja ja se vaikuttaa edullisimmalta vaihtoehdolta (muistaakseni Lehtipollon joulukirjan teettaminen maksoi kokonaisuudessaan alle 15 e).

  Elinarsku: haaveilen, että teen sellaisen "oman satukirjan" lahjaksi ystäväni lapselle. Siis sadun, jossa lapsi itse seikkailee, ja teettäisin sen nimenomaan kirjana. Se on kuitenkin vielä idean asteella, ja katsotaan toteutuuko :)

  VastaaPoista
 9. Musta ihan ehdottomasti on tällaiset fantasiasivut ihan mielettömän ihania. Itse olen tyytynyt tällä digipuolella vielä digileimasimiin ja digipapereihin... Pitäisköhän joskus yllättää ja tehdä täysin digikortti. Taitais olla liian haastavaa ja ehkä mä haluan kuitenkin kolmiulotteisuuden mun kukkiin yms.

  VastaaPoista
 10. Ihana leiska. Itselle tämä tyylisuuhta tuntuu vieraalta mutta muiden tekemänä kauniilta :) ja kommentti Universumin tomusta oli myös musta kuvaava.
  Uskon että jokainen digi puolella oleva tekee omia elementteja siis kyseessä ei tarvitse olla mikään erittäin hankala narusta solmittu rusetti vaan jotakin hieman helpompaa kuten sanoit. Luulen että suurin osa suomalaisista tekee omiin tarpeisiin, eikä "myyntiin".
  Itse tulostan jonkin verran, lähinnä jos annan tekemiäni sivuja/kortteja/albumeita tutuille. Itsellä on A3 kokeinen tulostin eli en ole tutustunut näihin kirja mallisiin. Jotenkin tuntuu että ainakin värit saa kohdalleen kun tulostaa kotona :) joskus lukee kauhu kertomuksia kuinka valokuva palvelusta tuli ihan hirveän värisiä kuvia.
  Vielä tuosta Maijun 3D:stä eli digi puolella on keinoa luoda kolmiuloitteisuutta varjoilla ja onkin hauska antaa kortti henkilölle jolle koko tietokone maailma on vieras eli olen saanut seurata kuinka ihminen kokeilee kortin pintaa ja toteaa että se on tasainen vaikka näyttääkin siltä että osa elementeistä olisi kohollaan - sitä on hauska seurata ja kertoa ihmiselle monista jännistä asioista joita koneella voi tehdä.
  Hups - tulipas taas pitkä sepustus :)

  VastaaPoista
 11. Ihana leiska ja mieletön idea tehdä satukirjaa!!

  Minua lähinnä rajoittaa digeilyssä se, että fysiikka ei kestä kovin pitkää koneella olemista, johtuuko sitten huonosta ergonomiasta/työskentelytottumuksista, mutta en voi olla kovin pitkään aina koneella, hartiat on heti ihan jumissa (tosin on ne muutenkin johtuen työstä ja lastenhoidosta jotka tosin ovat minulle sama asia)..

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoista ;) Kivalta näyttää, mutta silti minä rupean digittämään vasta kun kaikki paperi on maailmasta loppu ;D

  VastaaPoista
 13. Taas ihana fantasiasivu! Pitää ottaa haastekin vastaan kunhan taas on aikaa keskittyä ajattelemaan skräppäystä... :)

  VastaaPoista
 14. Olen etsiskellyt tietoa/oppia/ohjeita digiskräppäyksen aloittamiseen - mutten ole sitä juuri löytänyt. Helppo englanti aukeaa muttei vaikeampi (missä on esim. erikoissanastoa).

  Olisi tosi kiva jos kertoisit mistä saa tietoa, miten pääsee alkuun ja mistä voi ostaa ja/tai saa ilmaista kokeilumatskua.
  Isoiso kiitos etukäteen.

  VastaaPoista
 15. Anonyymi: useimmat digiskräppäysohjeet taitavat tosiaan olla englanniksi ja niissä on erikoissanastoa, mutta kuvankäsittelyohjelmista on onneksi myös suomenkielisiä ohjekirjoja. Vaikka niitä ei ole tarkoitettu digiskräppäyksen avuksi, ne varmasti auttavat alkuun. Myös Lehtipollon ohjeet kannattaa katsoa: http://lehtipollo.vuodatus.net/blog/2172991/hybridi-eli-sekaskrappays/

  Tärkein asia heti aluksi ovat tasot (layers). Kannattaa ladata itselleen joku ilmainen tarvikepaketti ja kokeilla sen käyttöä kuvankäsittelyohjelmassa niin, että kukin asia tulee omaksi tasokseen (layer). Siis esim. taustapaperi yhdeksi tasoksi, valokuva toiseksi tasoksi, koriste kolmanneksi tasoksi ja niin edelleen. Siitä se lähtee!

  Ilmaisia materiaaleja voi etsiä esim.
  http://kynajasakset.blogspot.com/2011/01/digiskrappays-mieluisia.html
  ja
  http://keskustelu.getinspired.fi/viewtopic.php?f=4&t=21

  Onnea opetteluun!

  VastaaPoista