maanantai 27. joulukuuta 2010

Sakset ja paperia -työpaja helmikuussa


Kahden kuukauden kuluttua, 26.-27. helmikuuta, on Intohimona skräppäys -tapahtuma. Yksi tapahtuman aikana järjestettävistä työpajoista on nimeltään Sakset ja paperia ja se on minun vetämäni. Tavoitteena on opetella tekniikka, jossa scrapbook-sivun tai kortin taustapaperin leikkaamiseen tarvitaan pelkät sakset, kynä ja taittelemista. Lähtökohtana on aina neliö, ja neliön tuumakoko voi olla 12*12 eli kokonainen scrapbook-paperi tai esimerkiksi 6*6 tuumaa, jolloin yhdestä scrapbook-paperista saa muotoonleikatun taustan vaikkapa neljään korttiin. Samalla tekniikalla voi leikata myös pienempiä koristeita. Harjoittelemme aluksi taittelemista ja leikkaamista normaalilla kopiopaperilla, ja sen jälkeen käydään työpajan hintaan kuuluvien kuviopaperien kimppuun. Yhdestä kuviopaperista saa muotoonleikattuja osia useampaan scrapbook-sivuun.

Alemmassa esimerkkisivussa olen hyödyntänyt sivun "kehyksinä" paperin, joka jäi jäljelle kun leikkasin suuren, punaisen kukan työpajaa varten. Taustalla oleva pilkullinen paperi on yhtenäinen, mutta sen reunoista olen myös leikannut koristeita esimerkeiksi työpajaa varten. Kaikki sivun koristeet ja myös tarinointilappu on leikattu samalla tekniikalla. Työpajan aikana kokeillaan myös muotoonleikattujen koristeiden taustapuolen käyttämistä ensin sabluunoina esim. musteen tai maalin kanssa toiselle paperille töpöttäen. Tavoitteena on saada kaikki irti leikatusta paperista ennen kuin siitä tulee scrapbook-sivun tai kortin osa.Työpajan hintaan kuuluu yhdeksän Jenni Bowlinin paperia, punaisia nappeja ja Cosmo Cricketin mustat chipboard-aakkoset, joita on esimerkkisivussa käsitelty tummanvihreällä liituvärillä ja valkoisella kynällä. Työpajaan kuuluvat materiaalit näkyvät kahdessa alemmassa valokuvassa. Ehdimme työpajan aikana miettiä muitakin tapoja käsitellä aakkosia esim. kuviopaperilla päällystämällä. Esimerkkisivussa on näiden lisäksi käytetty Jessica Spraguen digikehystä valokuvan osana ja omasta kaapista löytyneitä musteita, kimalleliimaa, liituväriä, kyniä ja paperinarua.


Osallistujille tiedoksi: ota mukaan oma lyijykynä sekä tukevat sakset (paperi leikataan moneen kertaan taiteltuna, joten saksien on hyvä olla melko vahvat, normaalit paperisakset) ja jos mahdollista, myös pienemmät, yksityiskohtien leikkaamiseen sopivat sakset koristeiden leikkaamista varten. Jos on yksinkertaisemman skäppäystyylin ystävä, mukaan voi ottaa myös omia yksivärisiä kartonkeja sivujen taustoiksi ja leikata työpajan hintaan kuuluvista kuviopapereista niihin sopivia "kehyksiä", isoja taustoja, pienempiä koristeita ja niin edelleen.

Riippuen siitä minkälaista jälkeä haluaa, mukaan voi ottaa myös työkaluja paperin reunojen "vanhentamista" varten, esim. kynsiviila, musteita, kimalleliimaa tms., joita on kaikkia käytetty esimerkkisivussa, mutta myös ilman pärjää hyvin. Ja oman viivottimenkin saa ottaa mukaan, jos haluaa, vaikka tässä tekniikassa ei tarvita viivotinta. Esimerkkisivussa olen tarkoituksella korostanut taittamisjälkeä musteella, mutta jos haluaa täysin litteän lopputuloksen, opetellaan siihenkin niksi. 


Työpajaan ilmoittaudutaan Paperikeijun Jaanalle, viereisen linkin takaa löytyvät ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautumisaika on alkanut. Työpajan sisältöön liittyviä kysymyksiä voi kysyä minulta ja ilmoittautumiseen liittyviä kysymyksiä Paperikeijun Jaanalta. Huomioittehan, että Intohimona skräppäys -tapahtumaan ilmoittautuminen ja työpajoihin ilmoittautuminen ovat eri asioita. Tapahtumaan voi tulla myös päiväkävijänä, jolloin ovella maksettavasta sisäänpääsystä tulee kuluja työpajan hinnan lisäksi.

Työpajan aikana opetellaan ainakin kuusi erilaista tapaa leikata (kuusi erilaista muotoa, katso esim. esimerkkisivun erilaiset kukat) ja useita tapoja käyttää leikattuja kuvioita ("kehyksinä", muotoonleikattuina taustoina, koristeina, sabluunoina jne.). Jokaista työpajan hintaan kuuluvaa kuviopaperia ei ole pakko silputa, vaan leikkaamista voi harjoitella myös maltilliseen tahtiin. Tarkoitus ei ole skräpätä täysin samanlaiseen tyyliin tai tehdä samanlaisia sivuja, vaan opetella tekniikka niin, että sitä voi itse käyttää omaan tyyliin sopivilla tavoilla.

5 kommenttia:

 1. Ihana sivu! ja tykkään noista JB:n papereista ihan hirmuisesti - voi kun pääsis mukaan leikkaamaan :-)!!

  VastaaPoista
 2. Voi ei! Nää mallit näyttää ihanilta... Laitan kurssin vielä mietintämyssyyn...

  VastaaPoista
 3. Kurssi kuulostaa tosi houkuttelevalle:) Sivun kukat ovat aivan ihania, kumpa oppisin tekemään vastaavia.

  VastaaPoista
 4. Kiva saada vähän maistiaisia kurssista! Kukkaset näyttää ihastuttavilta kimalteineen musteineen... Jään siis odottelemaan tositoimia! =)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ilmoittautumis muistutuksesta. Itse olen perin onneton saksien käyttäjä eli pitää miettiä :)

  VastaaPoista