keskiviikko 18. elokuuta 2010

Kauan siinä kesti

Olen ollut pari päivää flunssassa ja sillä on ollut vakavia seurauksia. Kauan välttelemäni fonttihulluus iski.

Kuvan fontit ovat Clementine Sketch ja School Script Dashed (jipii, niissä on molemmissa myös ääkköset. Olen lukenut ahkerasti Elliksen ja Hempan fonttijuttuja ja klikkaillut Lehtipollon linkkejä, ja tehnyt kokeiluja.

Nyt yritän miettiä, miten fontit kannattaisi järjestää. Tästä pienestä lapusta saattaa tulla paperimuodossa toteutettavan lempifontit-vihkosen kansi. Sellainen olisi kiva askartelupöydällä, niin muistaisin hyödyntää myös tietokonetta perinteisessä skräppäyksessä. Miten te, fonttihulluudesta kärsivät, järjestätte fontit ja pidätte ne mielessä? Mikä fontti kiehtoo juuri nyt? Vinkkejä otetaan (niistämisen lomassa) ilolla vastaan.

9 kommenttia:

 1. Nää molemmat fontit on tosiaan löytöjä. Muhun iski fonttiaddiktio silloin kun aloitin skräppäyksen. Koska mulla ei ollut kauheesti tarviketta, niin kahlasin netistä satamäärin kivoja fontteja, myös yritin etsiä sellaisia joita voisi tulostaa värilliselle paperille ja leikata, yms. Sittemmin olen enempi hahmottanut mistä tykkään, journaling pitää olla käsin ja otsikko joteski vinkeä. Mulla on jopa semmoinen kirja, jossa neuvotaan kehittelemään hassuja käsinkirjoitettuja fontteja. :o) Joten mä en tee niillä fonteilla (tietsikassa) yhtään mitään, mutta aivan törkeesti tuli tuhlattua aikaa niiden kaiveluun netistä. Eli kai sitten olen fonttihulluudesta tervehtynyt tapaus? (...tosin niitä tarra-aakkosia tulee kyllä hamstrattua...)

  VastaaPoista
 2. Kivoja fontteja kumpikin. Piti heti käydä ne nappaamassa. Joo, minullakin oli fonttihulluus... mutta onneksi siitä on jo ainakin 8 vuotta aikaa. Niitä tuli hamstrattua ihan liikaa. Kiinnostus tippui varmaan sen takia sitten aika nopeasti. Nyt tulee vain silloin tällöin haettua uusia. Hauskaa kyllä että jos kirjoitan tarinoinnin koneella, niin käytän mieluiten muistiota, jossa fonttia ei voi edes valita. hih! :)

  VastaaPoista
 3. Täällä yksi hullu, joka ei edes halua parantua tästä taudista. Ehkä tosin silläkin on tässä sopassa oma merkityksensä, että pelaa fonttien kanssa jo työnsä puolestakin. Mutta mä oon aina rakastanut erilaisia kirjaimia, eniten mä tykkään ns. konekirjoitusfonteista, ei liene yllätys? :)

  Tärkeintä on mun mielestä se, että ei vain "periaatteessa" hamstraa niitä, vaan ainoastaan sellaisia joista oikeasti pitää (tai joita tarvii muista syistä). Suosittelen enemmän fontteja käyttävälle hankkimaan jonkin ohjelman niiden selaamiseen ja kategorioimiseen, esim. Extensis Suitcase on hyvä. Kaikkia fontteja ei suinkaan kannata vain nakata järjestelmän fonttikansioon, siis ainakaan jos niitä alkaa olla tuhansia. Satojen kanssa vielä pärjää.

  Niin mitä sä kysyitkään? Innostuin vain aiheesta taas kun on niin rakas! :D

  VastaaPoista
 4. Taidan olla kuitenkin aika maltillinen, koska omalla kohdallani ei puhuta edes sadoista :D Kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!

  VastaaPoista
 5. Minä vielä pärjään sillä että ne on vaan koneella, automaattisesti tulee aina kirjoitettua sana ja testattua eri fonteilla (tekstinkäsittelyohjelmani näyttää kaikki fontit suoraan vetovalikossa omannäköisinään)

  Ja edellisen koneenvaihdon jälkeen opin tosiaan lataamaan vain ne mistä eniten pidän, ja muutama per tyyli riittää kyllä.. Tärkeintä on tietää paikka josta lisää löytää jos jotain erikoista kaipaa :)

  Fontit on niiiiiiin ihania :)

  VastaaPoista
 6. Ihanat fontit löysit :) Minulla on fontit koneella kansioissa osittain ulkonäön, osittain valmistajan mukaan. Sen verran paljon on mm. Two Peasin, Autumn Leavesin ja Creating Keepsakesin fontteja, että niille on omat kansiot. Sitten eri fonttityyppien kansioita on yleinen, kaunokirjoitus, käsinkirjoitus, pienet (näyttävät hyvältä pienenä, voi tehdä esim. bloginappeja), dingbatit eli pelkkiä kuvia sisältävät fontit ja dingfontit eli kuvin koristeltuja kirjaimia sisältävät fontit. Lisäksi olen kerännyt erityisesti skräppäykseen soveltuvia fontteja omaan kansioon, jonka alla on kansiot kaunokirjoitus, kohokirjoitus, kukikkaat, loisfontit (kaksi kirjasintyyppiä päällekkäin fontissa), ommellut, päätteelliset (serif), reiälliset, ressatut ja ääkköselliset.

  Fontteja on tuhansia eikä todellakaan kaikkia ole asennettu käyttöön, vaan käytän fontinhallintaohjelmaa. Windowsissa käytin sellaista ikivanhaa ilmaissoftaa kuin The Font Thing, jonka ainoa vika on ettei se ymmärrä open type -fontteja. Mäkissä olen nyt käyttänyt FontCasea, joka on maksullinen muttei kovin kallis. Näillä ohjelmilla voi esikatsella kunkin kansion fontteja valitsemallaan tekstillä ja aktivoida / poistaa käytöstä haluamansa.

  VastaaPoista
 7. Mä tykkään fonteista myös! mutta enpä oo ajatellutkaan niitä mitenkään muuten säilä kun vaan koneen fonteissa. Joten kiitti hyvästä vinkistä ja asian ottamisesta esille. Ja pikaista paranemista :)

  VastaaPoista
 8. Mä arvasin, että joskus säkin vielä saat tartunnan :)

  Mulla on noin 15 lempifonttia, joita käytän jatkuvasti. Parhaimmillaan fontteja on ollut koneella yli tuhat, mutta nykyisin paljon maltillisemmin. Teen fonttien kanssa samoin kuin esimerkiksi vaatteiden: jos en käytä puoleen vuoteen, annan eteenpäin tai heitän pois. Tällöin saan helposti karsittua fonttilistaa paremmin itselleni sopivaksi. Mulla on käytössä järjestämiseen FontCase-ohjelma.

  Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 9. kamalaa, tämä on vaarallista.. saattaa kyllä helposti tulla uusia addiktioita kun näitä vinkkejä ja juttuja lukee.. enkä kaipaisi nyt yhtään lisää päänsekoitusta, kun tässä maailmassa on niin paljon kaikkea ihanuutta muutenkin! mutta ei näitä blogeja voi vastustaakaan.. ;)

  VastaaPoista