lauantai 1. toukokuuta 2010

Ja taas

Askarteluharrastuksen huonoimpia puolia on sen tuottaman roskan määrä. Monet tarvikkeet on suorastaan ylipakattu: voi olla muovia, pahvia ja paperia. Pakkausmateriaaleja toki käytetään paljon skräppäyksessä ja joskus ne ovat tarkoituksella kauniita, askarteltaviksi tarkoitettuja. Silti roskaa riittää.

Parin vuoden takaisesta Scrapbooking m.m. -lehdestä bongasin idean, että paksummasta pakkausmuovista voi tehdä itse Bazzillin ompelusapluunoiden kaltaisia sapluunoita. Ne auttavat, kun paperiin pistelee reikiä lankaa varten. Paksumman paperin ompeleminen käsin ilman, että reiät on valmiiksi pistelty.. Auts! Läpinäkyvä sapluuna on ehdoton apu kuvioiden kohdistamisessa, jos esimerkiksi haluaa ommella suoraan scrapbook-sivuun.

Tähden muotoiseen itse tehtyyn ompelusapluunaan käytin roskikseen menossa ollutta pakkauksen muovia. Piirsin siihen tähdet tämän avulla (Pia K:lle terveisiä :) ja napsuttelin reikiä tähtikuvioihin. Keskellä pari koristekokeilua ja vasemmalla tehdasvalmisteinen Bazzill vertailukohdaksi. Tämänkin idean toteuttaminen oli täysin ilmaista ja kuvioiden määrää rajoittaa vain oma mielikuvitus.

Sannikalta omaksuin aiemmin toisen kierrätysidean. Kun näen kivan muotoisen tarinointilapun, piparimuotin tai vastaavan, kopioin muodon pahville (paksut postikuoret sopivat tähän hyvin). Pahvista mallia on helppo käyttää leikkaamisapuna, kun tekee itse koristeita kuviopaperista, huovasta tms.
Niin yksinkertainen idea, mutta niin kätevä!

Jos muuten jollain on tarvetta ruotsinkielisille Scrapbooking m.m. -lehdille vuosilta 2008 ja 2009 (euron kappale plus mahdolliset postikulut), saa hihkaista. Teen hiljalleen kirjahyllyn kevätsiivousta. Skräppäysjuttujakin on vireillä ja kovasti tekisi mieli osallistua Yhdysvaltain national scrapbook day -haasteisiin. Kansallinen skräppäyspäivä on toukokuun ensimmäinen lauantai eli tänä vuonna 1. toukokuuta ja aikaeron takia amerikkalaisten skräppäyssivujen haasteet, arvonnat ja muut alkavat Suomen aikaa tänään illalla ja jatkuvat Suomen aikaa läpi yön. Käytännössä osallistuminen voi, varsinkin näin vapun jälkimainingeissa, olla vaikeaa, mutta houkuttelisi kyllä..

7 kommenttia:

 1. hiphei, hihkaisen täältä, että vaikka neljä vuoden 2009 lehtiä voisin lunastaa tänne pohjoiseen :) yhtään scrapbooking mm lehteä en omista aiemmin, joten numeroilla ei niin väliä :)

  VastaaPoista
 2. Sä oot kyllä hyvä keksimään noita ja kiva että julkaiset niitä blogissakin. Minä vaan teen templatet kaivamalla roskista jonkun paperin (kierrätystä sekin) ja muotoilen siihen, parhaimmat säästän muovitaskuun.

  VastaaPoista
 3. Minä olen kerännyt askartelupakkausten kirkasta, kovaa muovia talteen siinä tarkoituksessa, että teen niistä jossain vaiheessa minialbumin,joko pelkästään niistä tai sekakäyttäen kartonkisten sivujen kanssa. Tulen perheestä, jossa kaikki kivat roskat on säilytetty siinä hengessä, että niistä voi tehdä vielä jotain, joten kierrätys on minulle tärkeä osa askarteluharrastusta.

  VastaaPoista
 4. Itsekin olen tehnyt jos minkälaisia ompelusapluunavirityksiä, mutta käytön jälkeen ne tulee heitettyä roskiin... Tästä lähtien taidankin laittaa kaikki talteen "virallisten" kuvioiden jatkeeksi - kiitos ideasta!

  VastaaPoista
 5. minä keräilen mm. nappipakkausten muoviosat ja uusiokäytän niitä kuin "memory capsules". olen täytellyt niitä mm. kukkien siemenillä ja liimannut korttiin, näin vastaanottaja saa penkkiin siemenet kortin luettuaan ;-). juu, mitään ei sais heittää pois :-)!

  ps. muutaman (esim. 4) 2009 vuoden lehden voisin minäkin ottaa tännepäin maailmaa, kun on ihan tuntemato kuuluisuus tuo lehti! laitatko mulle vaikka meiliä, kiitos!

  Terkut, Sanna

  VastaaPoista
 6. Hip hei, minäkin voisin muutaman lehden ostaa tarkasteluun :) Vaikkapa yhteensä 4 kappaletta, vuosilla ei niin väliä, jos vielä jotain on jäljellä.
  Hienoja ideoita!

  VastaaPoista
 7. Myöhemmin tätä lukeville tiedoksi: Scrapbooking m.m. -lehdet kaikki varattu :)

  VastaaPoista