lauantai 24. lokakuuta 2009

Scrapbook-albumit ja muovitaskukysymys


Kuten monet muutkin skräppääjät, käytän nykyään American Craftsin d-ring -albumeita, joissa sivujen järjestystä on helppo vaihtaa ja sivuja on helppo lisätä. D-ring -albumin renkaat napsahtavat auki ja kiinni kuin missä tahansa normaalissa mapissa. Sivut laitetaan muovitaskuihin, joissa on jo valmiiksi reiät renkaita varten. Mikä kivinta, samaan albumiin saa sekä 12*12 ja 8,5*11 -tuumakoon sivuja, koska muovitaskuja on monessa koossa.

Minulla on kuitenkin tähän liittyvä avoin kysymys eli yksittäisten sivujen taustapuoli. Läpinäkyvässä muovitaskussa taustapuolikin näkyy, ja pihinä skräppääjänä sivujeni tausta on useimmiten samanlainen kuin kuvassa: leikelty ja monivärinen. En rakenna sivua kokonaisen kartongin tai kuviopaperin päälle, vaan yhdistelen palasia ja leikkaan tarvittaessa ylimääräiset talteen.

Pitäisikö taustapuoli peittää valmiin albumin scrapbook-sivuissa ja jos, niin miten?

Skräppäysristeilyllä useimmat taisivat sanoa, että lopulta sivuja on kuitenkin molemmin puolin muovitaskua eli tausta peittyy sitä kautta. Eikö se kuitenkin vaikuta sivujen järjestämisen helppouteen eli purkamista ja siirtämistä tulee enemmän siihen asti, että albumi on valmis?

Itse taidan loppuun asti haluta pitää sivut yksipuolisina eli vain muovitaskun toisella puolella, jos kyse ei ole selkeästä kokonaisuudesta tai aukeamasta. Tähän vaikuttaa omien sivujeni kerroksellisuus eli en halua samaan muovitaskuun liikaa runsaita yksityiskohtia molemmin puolin, jotta sivut eivät "painu kasaan". Miten te muut olette ratkaisseet tämän? Miltä sivujesi taustapuoli näyttää?

11 kommenttia:

 1. Mulla on itelläni albumin sivut täytetty molemmin puolin. Musta ne menee sillä lailla hyvin, ja itekki ku oon aika pihi, niin siinähän säästyy puolet enemmän sivuja =D
  Enimmäkseen ku mulla on noita ``seka-albumeita´´ nii siitä ei oo mitään haittaa että ne on molemminpuolin... Eikä ainakaan mun sivut oo niin kerroksellisia että siitä olisi haittaa, jos on kaksi yhdessä takussa... :D

  VastaaPoista
 2. Mä laitan kans sivut molemmin puolin. Teen sivuja niin sekalaista aiheista ja eri aikakausilta että aion joskus paljon myöhemmin ottaa urakan ja järjestää kaikki vähän aihepiirin ja ajan mukaan eri kansioihin. Ei ole mua anakaan tähän asti häirinnyt. Joissakin mun kansioissa on myös tullut muovitaskujen sisällä valkoinen ohut paperi joita olen käyttänyt taustana. Jos omalle kansiolleni on kertynyt liikaa paksuutta olen ottanut vain muutaman sivun kokonaan pois. Tyylinsä kullakin, kiva kuulla miten muut tekee! :)

  VastaaPoista
 3. Enpäs ole koskaan tullut edes ajatelleeksi että säilyttäisin muovitaskussa vain yhtä sivua. Se tuntuisi jotenkin jopa muovitaskujen haaskaukselta. Mun sivujen taustat on ihan mitä sattuu, mutta se ei ole syy omaan säilytystapaani. Tykkäisin kun sivujen taustat olisivat sileitä ja siistejä, näin sivuja olisi helpompi pujotellakin taskuihin.

  Kauheasti en ole sivujen järjestystä muuttanut, mutta sitten kun innostun niin saatan purkaa kaikki sivut lattialle ja aloittaa alusta. Se on jopa kivaa, joten sitä en näe ongelmana.

  Voisin jonkun albumin kootakin noin, mutta voi olla että tulisi ns. tarve täyttää ne taustat sitten kuitenkin jollakin.

  Oikeastaan olen aika yllättynyt tästä ns. yksipuolisesta säilytystavasta, mutta positiivisessa mielessä! Pari kertaa oon törmännyt myös sellaiseen, että jotkut tekevät sivun molemmin puolin paperia/kartonkia, koska sivu näkyy taskussa molemmin puolin. Itse en missään nimessä toimisi näin, sillä siinähän sitten on ja pysyy...

  VastaaPoista
 4. Okei, myönnän, että vanhoissa albumeissani sivuja on molemmin puolin muovitaskua. :) Ne ovat SEI:n edullisia albumeita, joissa on kiinteät muovitaskut eli sivujen järjestystä voi muuttaa vain ja ainoastaan ottamalla kaikki sivut muovitaskuista. Koska sivuissani on paljon kolmiulotteisuutta, se on aina sellaista kiskomista ja vetämistä, ja inhoan sivujen uudelleen järjestämistä, jota olen joutunut tekemään useammman kerran.

  Nyt kun siirryin d-ring -albumeihin, tykkään tosi paljon siitä, että sivujen järjestystä voi muuttaa superhelposti (ja yksittäinen albumi voi olla "valmis" vaikka vasta useamman vuoden päästä). Muovitaskun täyttäminen molemmin puolin vie tavallaan mielestäni sen helppouden lopullisen järjestyksen suhteen eli taas täytyisi kiskoa ja vetää... Kohta täytyy varmaan avautua myös siitä, että en tykkää aakkostarrojen pakkauksista; tarra-arkin saaminen takaisin niihin siististi on sekin yhtä sinnittelyä. Siirrän nykyään aakkostarrat suoraan minigrip-pusseihin..

  Taidan laittaa taustapuolelle valkoisen ohuen paperin, jotta tausta ei näy. Nähtävästi omat ajatukseni tämän suhteen ovat jokseenkin poikkeuksellisia tai olen oudon mukavuudenhaluinen. Ihana pohtia jotain näinkin "tärkeää" ;)

  VastaaPoista
 5. Minullakin on aina kaksi sivua samassa taskussa.. niitä albumeja ja taskuja pitäisi muuten ostaa ihan liikaa! hih! Making Memories kansioiden mukana tulevissa taskuissa on aina valkoinen paperi jo mukana, joten jos olen tehnyt leiskan jonkinlaiselle die cut paperille, jätän sen paperin sinne taakse.

  VastaaPoista
 6. Minäkin säilytän kahta leiskaa yhdessä taskussa. Jotenkin albumien selaaminen tuntuisi tylsältä jos aukeamalla olisi vain yksi sivu...

  VastaaPoista
 7. Mullakin on aina kaksi sivua samassa taskussa. Yleensä albumini etenevät kronologisesti (ilman teemaa) vaikka en skräppääkään sivuja aikajärjestyksessä, joten tarvetta sivujen paikan vaihtelulle ei loppujen lopuksi tule usein, koska jos lisään väliin uuden sivun uudessa taskussa, todennäköisesti sille tulee seuralainen samaan taskuun joskus. Sivujeni pohjana on aina kartonki, joten koristeiden kanssa niistä tulee aika paksuja ja painavia, silti kaksi sivua mahtuu hyvin samaan taskuun.

  Tuosta aakkostarrajutusta: laitan muoviviivottimen reunan paketin liimapintaan - tarrat sujahtavat takaisin pussiin tosi helposti.

  VastaaPoista
 8. Aakkostarroista täytyy heti kommentoida. Mä en koskaan, en sitten koskaan käytä näissä muovipakkauksissa sitä tarraläpyskää. Leikkaan muovit aina yläreunasta auki, joten sinne ne on helppo sujauttaa ilman mitään tarroja tiellä. Ja sisältö pysyy sisällä kun muovi on yläreunasta auki.

  Itse taskut säilytän siten, että ne ei kaipaa esim. sitä yläreunan reikää mistä se ripustettaisiin.

  Monista tarroista otan muovit pois kokonaan, ainakin sellaisista joissa ei ole vaaraa että kirjaimet putoilisivat. Thickersit pidän yleensä muoveissa, mutta nekin saksin yläreunastaan auki.

  VastaaPoista
 9. Minullakin on kaksi sivua ja välipaperi/muovitasku. Blogissani on sinulle jotain. :)

  VastaaPoista
 10. Täällä säilytetään myös kahta sivua per muovitasku. Täytän muovitaskut vain sivujen valmistusjärjestyksessä, sillä en harrasta teema-albumeita (ainakaan vielä) ja tämä systeemi on osoittautunut hyväksi minulle.

  En tiedä mikä on sinun jakoperusteesi eri albumeihin, mutta oletko kokeillut, että täytät muovitaskun molemmin puolin aiheiltaan keskenään (samaan albumiin) sopivin sivuin? Näin ne olisivat kerralla samassa muovitaskussa ja helppous säilyisi...

  Aakkostarrojen ja muiden vastaavien kanssa toimin Omulin tavoin, eli viivotin hetkeksi sulkijatarran päälle ja kirjaimet tulevat ja menevät näppärästi takaisin!

  Aina yhtä kivaa kuulla toisten toimintatavoista!

  VastaaPoista
 11. Minulla ei ole vielä yhtään kansiota. Olen ainoastaan ostanut irtomuovitaskuja. Kansio tai kansiot on kyllä hankintalistalla mutta tää kun ei osaa päättää mitä haluis ja alkaa aina nuukailla.

  Tällä hetkellä melkeinpä jokaisessa muovitaskussa majailee vain yksi sivu, paria poikkeusta lukuunottamatta mutta ne on yleensä jotain kahdensivun kokonaisuuksia. Olen kyllä ajatellut, että täytän taskut molemminpuolin sitten joskus kun sivuja kertyy enemmän. Käytän melkein aina kokonaista kartonkia pohjalla joten sivut on melko siistejä takaapäin.

  Aakkostarrojen suhteen toimin samoin kuin EllaEliisa eli leikkaan paketin auki päästä.

  VastaaPoista