maanantai 4. toukokuuta 2009

Kymmenen kohdan ideariihi (kohta kerrallaan)


Nyt olen vastannut kaikkiin kohtiin. Uudet päivitykset löytyvät alempaa tästä samasta viestistä.

Inspiroidu-haasteen yksivuotishaaste oli megalomaanisen suuri. Vastailen hiljalleen, pari kohtaa kerrallaan.. Ihan ensiksi on pakko paljastaa, että oma skräppäämiseni ei ole kovin järjestelmällistä. En tiedä etukäteen, mistä aiheista aion tehdä myöhemmin scrapbook-sivun. Joskus päätän aiheen hetken mielijohteesta; minulle tämä vapaus on tärkeä osa koko harrastusta

1. 20 aihetta, joista aion lähitulevaisuudessa skräpätä

- eilinen yllättävä ja säikäyttävä tapaturma (kunhan ensin rauhoitun: todennäköisesti menee vielä tovi ennen kuin tämä toteutuu)
- ylioppilaslakit osana pikkuisten pukeutumisleikkiä
- isoäitini lapsuudenkoti
- isoäitini vanhemmat
- lähipiiriin kuuluvan henkilön vakava sairastuminen (tätä sivua tuskin laitan koskaan blogiin)
- sydänpiparit
- taito, jonka haluaisin oppia
- turhautuminen, joka liittyy haluuni oppia uusi taito (kats. edellinen kohta)
- ihanin työtila, jonka olen nähnyt! (tulevaisuuden haave)
- esine, jollaisen haluaisin tulevaisuudessa valmistaa
- remontointi ja hiomakoneet
- parasta äitiydessä (Lintsin ehdottama aihe)
- Listamanian puuttuvat aiheet: tanssi
- Listamanian puuttuvat aiheet: puut (tämä voi olla aika vaikea minulle)
- lattialla pötköttämisen hyvät puolet
- oma suhteeni siivoamiseen
- ihana, rauhallinen hetki iltaisin kello kahdeksan jälkeen
- matka, jonka teen lähitulevaisuudessa
- kesäloma
- haluttomuuteni viettää aikaa kesämökillä

En tiedä, pystyykö tuosta listasta päättelemään jotain suhteestani skräppäykseen. Se on sekoitus kevyttä ja painavaa. Listaan tuli paljon minäaiheita. Skräppään paljon myös lapsista, mutta aiheita ei sillä saralla voi aina ennakoida.

2. neljä erilaista sivupohjaa, joita tykkään käyttää tai suunnittelen käyttäväni

Toivottavasti minua ei diskata välittömästi, mutta en piirrä sivupohjia omille sivuilleni. Sommitteluprosessi etenee ilman selkeää suunnitelmaa, valitsemalla sopivan tuntuisia materiaaleja valokuvan/-kuvien ja tarinan ympärille. Joskus, jos skräppäysinspiraatio on kateissa, saatan katsella scrapbooking-kirjoja tai nettisivuja kiinnittäen huomiota nimenomaan sivupohjiin, mutta en luonnostele, vaan leikin eri materiaaleilla.

3. kaksi aikaisempaa työtäni ja miksi olen niihin tyytyväinen

Tässä on linkki sivuun, johon olen tyytyväinen. Pidän siitä, koska sivussa yhdistyy monta minulle skräppäyksessä tärkeää asiaa: henkilökohtaisuus, luontevuus ja tekniikkakokeilut. Parhaimmillaan skräppäyksen keinoin voi kertoa jotain, mitä ei välttämättä koskaan muuten tulisi sanottua.

Tässä on toinen sivu, johon olen tyytyväinen. Tässä tapauksessa pidän nimenomaan valokuvien ja tekstin suhteesta. Ne täydentävät toisiaan tavalla, joka on skräppäyksen perusidea eli tuovat molemmat jotain uutta sivuun.


4. valokuvaa yhtenä päivänä asioita, joita et todennäköisesti muuten kuvaisi

Minulla on ollut raskas ja hankala viikko. Kuvasin tänään sellaisia asioita, jotka saavat minut hyvälle tuulelle.5. Linkitä jonkun toisen työ ja kerro miksi pidät siitä

En tiedä, tykkääkö Omuli itse tästä sivusta, mutta minä tykkään. Omulin sivuissa minua viehättää erityisesti tekstin tärkeys, se on meille yhteistä. Tämä sivu on myös visuaalisesti kiinnostava. Nopeasti katsottuna voisi ajatella, että se on vaaleanpunainen ja runsas, mutta oikeastaan se on paljon jännitteisempi. Sommittelu on samaan aikaan herkkä ja vahva, ja valokuvat tuovat sivuun jännän peiliin katsomisen efektin.

6. Kirjoita journaling, joka sisältää vähintään 100 sanaa. Skräppää sivu myöhemmin

Voi ei. Taidan olla todellinen vastarannan kiiski, koska en voi tehdä tätäkään kohtaa niin, että se liittyisi normaaliin scrapbooking-harrastukseeni. En kirjoita tekstiä etukäteen. Mietin mielessäni, mitä haluan kertoa ja sitten kirjoitan suoraan varsinaiseen sivuun. Ilman lyijykynää, tussilla.

7. Kerää ei-skräppäykseen kuuluvaa materiaalia, jota voit käyttää tulevissa töissäsi

Tämä sentään onnistuu! Minulla on erikseen laatikko, johon kokoan ei-skräppäykseen kuuluvaa materiaalia, kun sellaiseen törmään. Tuoreimmat laatikkoon siirretyt jutut ovat läpinäkyvä tekstilappu KappAhlin neuleesta, viinipullon suojana ollut valkoinen "verkko" ja palanen tylliä, joka tuli erään ostoksen ympärillä.


8. Valitse päivän väri ja kuvaa vain sen värisiä asioita

Kuvasin tarkoituksella haalean vaaleita, hiekan värisiä asioita. Se ei ole ollenkaan "oma värini", mutta ihme kyllä olen vähän aikaa sitten maalannut eteisen seinän hiekan värillä ja olen lopputulokseen tosi tyytyväinen. Hämmentävää.

9. Kerro materiaaleista ja tekniikoista, jotka ovat itsellesi erityisen vaikeita käyttää ja miksi

Minulle tulee mieleen erityisesti ompelukoneella ompelu. En yleensä jaksa nostaa ompelukonetta kaapista skräppäystä varten ja silloin kun olen käyttänyt ompelukonetta skräppäykseen, olen joutunut vaihtamaan tylsäksi muuttuneen neulan ja paperi on kaiken lisäksi rypistynyt. Harmi, sillä tykkään todella paljon koneella ommelluista yksityiskohdista toisten sivuissa.

10. Miksi skräppään?

Skräppääminen on sopivalla tavalla höpsöä ja vakavaa. Saa leikkiä erilaisilla tarvikkeilla ja tekniikoilla, mutta samaan aikaan saattaa tulla sanoneeksi jotain tärkeää: joko itselleen tai muille. Skräppäys on omien tunteiden käsittelyä, mutta myös leikki.

3 kommenttia:

  1. Ihana tuo lattialla pötköttäminen ja hyviä aiheita muutenkin! Niinhän se elämäkin tuppaa olemaan sekoitus kevyttä ja painavaa. Mun mielestä niiden molempien puolten kuuluu näkyä myös sielä leikekirjan sivuilla :)

    Mulla oli ensin hieman hankaluuksia tämän listan kanssa kun mietin liian yleispätevästi sellaisia aiheita, joista kuka tahansa voisi skräpätä. Helpotti kummasti kun aloin miettiä ihan oikeasti niitä aiheita, joista aion nyt skräpätä. Ehkä siitäkin listasta joku voi idean kipinää saada. Mulla muuten löytyy myös listalta haaveita tulevasta työhuoneesta ;)

    VastaaPoista
  2. Pitääpä tähänkin kommentoida, kun jäänyt aiemmin se tekemättä, vaikka lueskellutkin tätä mielenkiinnolla.
    Tää Inspiksen aihe oli kyllä tosi kiva ja mielenkiintoinen, tässäkin monta kivaa ja mielenkiintoista kohtaa :)

    VastaaPoista