perjantai 17. huhtikuuta 2009

Sormiveitsipohdintoja


Aika moni on kysynyt, onko pienten kuvioiden tai silhuettien leikkaaminen vaikeaa. Mielestäni ei -- kunhan ei odota täydellistä jälkeä ja on valmis keskittymään vähäksi aikaa. Luulen, että nimenomaan keskittyminen on se syy, minkä takia tykkään leikkaamisesta. En ajattele mitään erityistä, kunhan leikkaan.

Tiedän, että on olemassa monenlaisia erikoissaksia, mutta itse käytän sormiveistä, joka näkyy kuvassa keskellä. Veitsi on Fiskarsin. Nimensä veitsi saa siitä, että etusormelle on paikka valmiiksi ja veistä kuljetetaan ikään kuin kynää. Terä on siis ikään kuin etusormen alla, jolloin sitä on helppo ohjata.

Sormiveitsi maksaa noin viisi euroa ja sille on nykyään myös sisarus eli kuvan reunimmainen, tumman lila veitsi. Sen terä kääntyy leikatessa, toisin kuin alkuperäisen. Hinta on samankaltainen, noin viisi euroa. Kumpaako suosittelisin? Minusta tuo oranssi on "helpompi", sillä uudemman eli lilan version kääntyvä terä rikkoo välillä paperin kääntyessään. Itse käytän näitä nykyään rinnakkain eli leikkaan suoremmat osuudet oranssilla ja kovin pyöreät muodot tummalla lilalla.

Oleellisinta on leikattavan paperin paksuus. Liian ohut paperi repeää helposti, mutta Bazzillin kartongistakaan ei kannata aloittaa. Ihanteellista on hiukan ohuempi scrapbook-paperi, tyyliin Jenni Bowlin tai Daisy D's. Myös osa Basic Greyn papereista on sopivan ohuita.

Mikä tuo kolmas työkalu sitten on? Niin hassulta kuin se kuulostaakaan, se on paperinlävistäjä. Sillä pistetään reikä esim. haaraniiteille tai kirjomista varten. Tykkään tosi paljon tästä pienestä työkalusta. Ennen kuin lähtee ostoksille, kannattaa kurkata työkalupakkiin tai ompelutarvikkeiden joukkoon. Sieltä saattaa löytyä jotain samankaltaista ja jopa jonkinasteinen askarteluveitsi, jolla voi kokeilla leikkaamista.

2 kommenttia:

  1. kiitos tästä infosta, kiva kuulla kokemuksista, pistetään hankintalistalle, joka alkaa olla aika pitkä...kivoja juttuja sulla täällä;-))m

    VastaaPoista
  2. Kiitos postista! Tuota normaalia sormiveistä jos sitä päätyisi kokeilemaan :)

    VastaaPoista