torstai 25. marraskuuta 2010
Mikä on digileimasin?
Maijun blogissa ollut hieno joulukortti sekä omien digimateriaalien järjestämisprojektini (kyllä, järjestän niitäkin) sai minut pohtimaan, mikä on digileimasin. Yleensä sillä varmasti tarkoitetaan digimuodossa olevaa kuvaa, piirrosta, jonka voi tulostaa itse niin monta kertaa kuin haluaa ja missä tahansa koossa. Tulostuspaperia vaihtelemalla saa erilaista jälkeä. Tällaisia hienoja digileimasimia on esimerkiksi Mo:lla, ja tulostamisen jälkeen ne useimmiten väritetään ihan kuin mikä tahansa leimasinkuva. Osa värittää digileimasinkuvan jo ennen tulostamista.
Minulle tulee digileimasimesta mieleen myös brushes eli "siveltimet". Ne ovat digiskräppäyksen vakiomateriaalia, ja niitä voi käyttää esimerkiksi paperiaskartelusta tuttujen leimasinten tavoin. Abr-tiedostoille tarvitaan kuvankäsittelyohjelma, esimerkiksi Photoshop tai Photoshop Elements ja sen brush-työkalu. Yllä olevassa kuvassa on käytetty kahta House of 3:n "sivellintä", toista pyöreään, koristeelliseen ympyrään ja toista reunoille.
Niiden väriä on helppo muuttaa ja esimerkiksi taustojen tekemiseen "siveltimet" sopivat tosi hyvin. Niiden kanssa saisi halutessaan myös embossauksen tai muun leimailutekniikan oloista jälkeä, jos kuvankäsittelyohjelman käyttö on hallussa. Tavallaan tekisi mieli väittää, että osa abr-tiedostoista on nimenomaan digileimasimia, mutta käyttötavoiltaan erilaisia kuin se, mitä digileimasimella useimmiten ymmärretään. Monimutkaistaisiko se liikaa? Tai mikä olisi "siveltimelle" parempi nimi?
Tiedän, että monille paperiaskartelijoille jo sana digi on liikaa, mutta itse ajattelen, että tämäkin käsitelty valokuva sopisi hyvin myös perinteiseen scrapbook-sivuun. Jos saman yrittäisi tehdä Stazon-musteella valokuvan päälle leimaamalla, värejä ei voisi valita vapaasti ja valokuvan maalipensselin kiertäminen olisi ollut varsin vaikeaa..
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyvä postaus! Itse kun pyörittelen siveltimiä (brushes) ihan työksenikin, niin näkisin ehkä punaista jos niitä yhtäkkiä alettaisiin kutsumaan yleisesti digileimoiksi. Mutta toisaalta, kuten sanoit, ne tavallaan on niitä. Itse ehkä kuitenkin näkisin sellaiset konkreettiset kuvat, joihin ei siis kajota sen kummemmin ja jotka voi tulostaa siten että näyttävätkin ihan leimatuilta, digileimoiksi. Vaikea selittää mitä ajan takaa! :)
VastaaPoistaJos tätä periaatetta seuraisi, myös fontit olisivat digileimoja?
Siveltimiäkin (brushes) on monenlaisia. On yhden selkeän jäljen jättävää, ripottelevaa, maalaustyökaluna toimivaa jne. Tämän takia ehkä vierastan sitä, että siveltimiä rinnastettaisiin digileimoihin. Ehkä se kuitenkin johtuu siitä, että digiskräppäyksessä käytetään ehkä enemmän juuri näitä siveltimiä, kun taas itse kuvat ovat usein png-muodossa. Myös nämä "digileimasimet" voisivat olla png-muodossa, mutta niiden käyttö ei tietenkään olisi yhtä helppoa.
Ja nyt lähtee ajatus vaeltamaan, mutta ehkä tästä sekasorrosta sai yhden ajatuksen irti, ehkä ei? :D
Ihan samaa mieltä olen kanssanne. Olen tehnyt tekstistä Kiala© siveltimen, jolla läiskin leimoja kuviini. Fonttiahan sekin on :) Itsekin olen tässä miettinyt, että mihin noita overlay ja brush tiedostoja luokittelisi. Toistaiseksi ovat tiedostomuodon mukaan.
VastaaPoistaJoo, toki suurin osa "siveltimistä" on nimenomaan siveltimiä kuten Ellis kirjoitti, enkä ehdota, että niitä kaikkia alettaisiin kutsua digileimasimisiksi.
VastaaPoistaMutta entä sellaiset konkreettiset abr-muodossa olevat "kuvat", joihin ei kajota sen kummemmin ja jotka voi halutessaan tulostaa siten että näyttävät ihan leimatuilta :D
Esim. tuon valokuvan pyöreän leimasinkuvan (hih) voisi ihan hyvin myös tulostaa sellaisenaan journalinglapuksi.
Kiala: hyvä idea tuo made by -sivellin! Minä luokittelen brush-tiedostot tiedostomuodon lisäksi käyttätavan mukaan, esim. valokuvan pyöreä juttu taitaa olla myös kategorioissa "tarinointilappu" ja "koristeet > lintu"
Hyvä postaus. Itsellä meni kahvi pahasti väärään kurkkuun kun kuulin ensi kertaa sanan digileimasin ja tajusin puhujan tarkoittavan kuva filua :)
VastaaPoistaNo, entäpä sitten brushes - en pidä näitäkään leimoina mutta jossakin määrin ehkäpä kuitenkin enemmän kun näitä kuvafiluja.
Onhan digileimasin suorakäännös ja toisaalta saattaa olla ettei niiden käyttäjät ole kovin perehtyneitä tietokoneisiin ja kuvankäsittelyyn mutta silti sana "digileimasin" ei kuullosta oikealta - eikä myöskään siis digital stamp.
Itse soisin puhuttavan näiden kohdalla kuvista koska niitähän ne ovat (usein edelleen jpg muodossa vaikka png sopisi paremmin). En myöskään näkisi huonona sitä että tälläinen kuva oltaisiin muutettu abr tiedostoksi (eli siveltimeksi) jos se olisi mustavalkoinen. Kaikkiahan voisi kuitenkin "värittää" digitaalisesti niin halutessaan.
Eli en näe tarvetta uudelle sanalle vaan vanhat riittää vallan hyvin :)
Tuosta Elliksen mainitsemasta brushien monimuotoisuudesta niin kyseessä on asetus jonka voi valita jokaiselle siveltimelle niin halutessaan - ja jos se on järkevää (käyttötapa voisi olla vertaus perinteisessä askartelussa) eli kyllähän perinteisessäkin leimailussa on monimuotoisuutta (erilaisia musteita ja tekniikoita jne).
Pitkä ja sekava kommentti tästä kyllä tuli.