torstai 12. elokuuta 2010

Dippailua

Kun on tosi kuuma, en pysty askartelemaan. Kaikenlaisia pieniä kokeiluja voi kyllä tehdä. Olen esimerkiksi dippaillut haaraniittejä väriseoksissa ja testaillut uuden värin kestävyyttä.

Ehdoton suosikkini haaraniitin värin vaihtamiseen on alkoholimuste. Se antaa alkuperäisen metallin kiillon näkyä vaimeasti ja uusi väri ei naarmuunnu helposti pois. Haaraniittejä on helppo värjätä, kun dippaa ne pieneen määrään alkoholimustetta. Aiemmin olen kokeillut samaa akryylimaalilla, mutta sen kuivuminen kestää useita päiviä (alkoholimusteen kuivuminen vie vain pari minuuttia). Akryylimaali myös naarmuuntuu pois helpommin, vaikka ohut kerros koholakkaa auttaakin hiukan -- ja vie taas päivän lisää kuivua.

Veikkaan, että en ole ainoa askartelija, jonka kaapeista löytyy loputon määrä tylsän värisiä haaraniittejä. Kivaa, kun värin vaihtaminen osoittautui näin helpoksi! Ylhäällä vasemmalla alkoholimusteella värjätty tähti ja oikealla akryylimaalilla värjätty sydän.

8 kommenttia:

 1. Mikä on alkoholimuste,johon dippasit, siis kauppanimeltään? Kivan näköinen tulos!

  VastaaPoista
 2. Hyvä että oot löytänyt toimivan, pysyvän aineen! Mun kokeiluissa parhaaksi on osoittautuneet kimalleliimat ja (koho)värit - esim. Tulip - jotka käy myös kankaalle. Harmi vaan että itse viehätyn eniten mattapinnasta. :)

  VastaaPoista
 3. Oiva keino tuokin. Ite käytän tusseja, jotka on tarkoitettu ääriviivatarrojen väritykseen, mutta värin pitävyys ei ole ollut paras mahdollinen, jos niitti joutuu hankauksen kohteeksi.

  VastaaPoista
 4. Sirppis: sävyn nimi on red pepper ja alkoholimusteen kauppanimi on mielestäni alkoholimuste (tai alcohol ink). :) Sen valmistaja on Adirondack / Ranger. Se taitaa olla tuotteena aika "out", joten myös käytettynä saattaisi löytyä.. Ja Pia K:lla ja Meinaajalla oli myös hyviä ideoita värin muokkaamiseen

  VastaaPoista
 5. Mä oman pitkän palikkani leikkuutin pojilla töissä, mutta Etrasta voisi löytyä vastaus. Minusta valmiina ei niin pitkiä taida olla.
  Ja alkoholi musteista sen verran, että Sinelliin on tulossa niitä syyskuun loppupuolella, harmiksi ei ehdi Leimailutaivaaseen, mutta ehkäpä jo Wanhan sataman messuille.

  VastaaPoista
 6. Minäkin olen aikanaan värjäillyt haaraniittejä, muutama vuosi sitten. Alkoholimusteella saa juuri metallinsävyisen kanuniin värin. Oma lempparitapa oli kuitenkin tuputtaa haaraniitin pää vesileimatyynyssä (oletettavasti mustevärikin käy) ja dipata kohojauheessa. Sulatuksen jälkeen haaraniitti on pian valmis käyttöön. Kohojauheita on erilaisia, usein ne ovat väriltään peittäviä. Niitä voi myös laittaa monta kerrosta päällekkäin, esim. ensin väri ja sitten kirkas kimaltava jauhe. Viimeisenä kerroksena väritön kohojauhe jättää kiiltävän suojaavan pinnan. Kohojauheiden kanssa uuden kerroksen jauhetta saa tarttumaan itsestään edellisen kerroksen jauheeseen jos toimii nopeasti sulatuksen jälkeen, mutta kuumailmapuhaltimen kanssa muistakaa pinsetit tai muu työkalu kiinnipitämistä varten, ettei sormet pala!

  VastaaPoista
 7. Kiitos taas vinkistä! Täytyypä kokeilla pikimmiten!

  VastaaPoista
 8. Kiva tietää, tässä tuli jo monta vinkkiä :)

  VastaaPoista