sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Kukkaohjeet


Tässä lupaamani ohjeet siitä, miten edellisen scrapbook-sivun kukat on tehty. Tärkeimpiä materiaaleja ovat normaali kuviopaperi ja vesi. Jos tahtoo, lopuksi voi käyttää myös kukkien reunojen käsittelemiseen musteita tai kimalleliimaa tai upottaa koko kukan gessoon tai värjätä sen suihkevärillä, mutta oikeastaan mitään muuta ei tarvita kuin paperia ja vettä.

Kuviopaperista leikataan ensin piparireunaisia ympyröitä. Kuvioleikkuri nopeuttaa leikkaamista, mutta normaaleilla saksillakin pärjää, jos esim. printtaa yhden piparireunaisen ympyrän malliksi. Leikattu ympyrä upotetaan pikaisesti veteen niin, että se on kauttaaltaan märkä, mutta ei jää veteen oleilemaan. Sen jälkeen kostea paperi taitellaan alemman valokuvan mukaan aluksi puoliksi, sitten neljäsosaksi ja neljäsosana vielä haitaritaitoksille. Sopivan taittelutyylin oppii parin kokeilun jälkeen.


Taiteltu ympyrä avataan varovasti lautasen tms. päälle kuivumaan. Kuivuminen on prosessin jännin vaihe, sillä varsinkin paksumpi paperi kuivuu todella kauniisti muotoonsa eli erittäin jäykäksi, muotoilluksi kukaksi. Kun kukka on vielä kostea, muotoa voi vielä vähän korjailla. Ohuemmastakin paperista kukkia voi tehdä, mutta silloin kukan muodosta tulee lempeämpi. Itse tykkäsin eniten esimerkiksi Cosmo Cricketin kuviopapereiden vahvuisista kukista.


Idean näihin sain Scrapbooks etc. -lehden huhtikuun numerosta, mutta jälkikäteen tajusin, että lehden ohje onkin aika erilainen. Siinä paperia ei upoteta veteen, vaan suihkutetaan kevyesti vedellä, ja kukkaan tartutaan tiukasti keskeltä ja se rakennetaan toisen paperin tai liimatäplän päälle ja lopuksi päälle laitetaan tehdasvalmisteinen kukka ja haaraniitti. Näin hyvin siis ihmisen muisti toimii, mutta tulipahan ainakin enemmän "omannäköisiä" kukkia. Nyt kukin soveltamaan ohjetta omalla tavallaan..

3 kommenttia:

 1. Pitänee kokeilla jossain vaiheessa, kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 2. Todella ihania kukkia, tyyliltään yksinkertaisia, mutta siksi juuri niin kauniita!

  Ja mielenkiintoinen oli tuo postauksesi askartelukaapistasi..
  Viimeistään noista kuvista sain lopullisen sysäyksen saada uudistusta omiin säilytysjärjestelmiini, jospa minullakin jossakin vaiheessa materiaalit lopettavat ikuisen seilaamisen paikasta toiseen kun saavat oman sopivan paikkansa jokainen..

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas kerran ideasta! Täytynee ryhtyä keräilemään niitä yhteen ja samaan paikkaan, ettei tarvitse kaivella blogisi syvyyksiä.

  VastaaPoista