maanantai 2. helmikuuta 2009

Kirjahyllystä: Type Cast


Sannikan lukupäiväkirjasta inspiroituneena ajattelin minäkin raottaa kirjahyllyäni, kirja kerrallaan. Tuorein scrapbooking-kirjahankintani on Type Cast: Creating Page Design Using Words, Type and Letters. Vuonna 1997 julkaistu teos on Memory Makers Booksin julkaisema.

Type Cast kertoo itse olevansa typografiateos eli kirja aakkosten käytöstä, sommittelusta ja valinnasta. Lukukokemuksena kirja ei täyttänyt tavoitettaan -- tai ainakin tieto aakkosista pitää imeä rivien välistä tai kuvista, itse. Kirjassa esitellään kullakin sivulla yksi scrapbook-sivu ja kerrotaan siitä lyhyesti, tyyliin "oman käsialan käyttäminen on yksi tapa peittää sivun mahdolliset virheet". Jos lukee säännöllisesti jotain amerikkalaista scrapbooking-lehteä, samantyyppisiä sivuja on jo nähnyt paljon. Varsinaisesta typografiasta kirjassa puhutaan vähän, muutamalla sivulla ja yksittäisissä lauseissa. Minua olisi kiinnostanut esimerkiksi kirjasintyyppien historia...Kirjassa on kolmentoista eri tekijän scrapbook-sivuja, ja ne edustavat keskenään täysin erilaisia tyylejä kuten kuvaamistani kahdesta aukeamastakin huomaa. Sivut on valittu kirjaan sillä perusteella, että niissä on kiinnostava otsikointi, kirjasintyyppi tai kiinnostavaa materiaalin käyttöä.

Varsinaisten scrapbook-sivujen lisäksi kirjassa on yksittäisiä esimerkkejä muusta paperiaskartelusta: muutama kortti, ilmoitustaulu ja niin edelleen. Eniten iloa kirjasta on varmaankin scrapbooking-harrastusta aloittelevalle tai jonkun verran skräpänneelle, joka tekee paperisivuja, mutta käyttää jonkun verran tietokonetta skräppäyksen apuna. Itselleni kirjan anti jäi yksittäisiksi ideoiksi (katso esim. tuo kukkasivu alhaalla).


4 kommenttia:

 1. Hmm. Se on kyllä harmillista joissakin kirjoissa, että usein niissä keskitytään kuvien esittelyyn, eikä sitä asiasisältöä ole välttämättä paljoa.

  Haastoin sut muuten kuvahaasteeseen, mun blogista löytyy ohjeet. :P

  VastaaPoista
 2. otathan kirjan mukaan kirkkonummelle? :)

  VastaaPoista
 3. Kiva kun kirjoitit ja harmi että kirja oli pettymys. Ja jännä miten sama asia tulee yhtäkkiä vastaan eri yhteyksissä - sinulla typografiakirja, Marin Listamaniakirjojen listassa typografiasta Markus Itkosen Typoteeseja ja itsekin olin juuri ajatellut, että se voisi olla nyt antoisa lukukokemus. Itse olen miettinyt välistyksiä ja muita kirjaintarrojen suhteen. Typoteeseja uskallan suositella, jos typografia tällä hetkellä kiinnostaa! Tosin ei siinä skräppäämisestä mitään ole...

  VastaaPoista
 4. Lintsi: juu, otan mukaan. :)

  Se etten löytänyt tästä kirjasta sitä mitä halusin johtui varmasti omista odotuksistani. Jollekin toiselle tämä kirja olisi saattanut olla juuri toivotun kaltainen. Taidan lainata kirjastosta ei-scrapbooking-aiheisia typografiateoksia, Sannikan mainitsema pitää ehdottomasti lisätä lukukasaan.

  VastaaPoista