maanantai 4. elokuuta 2008

Arvonta ihan muuten vaan

Ilman mitään sen ihmeempää syytä ajattelin arpoa Simple Scrapbooks -lehden tuoreimman numeron. Lehti on kertaalleen luettu ja edelleen täynnä ideoita. :) Tuon linkin kautta näkee enemmän, millaisia aiheita tässä numerossa käsitellään.

Tai on minulla oikeastaan syykin, kaipaan ideointiapua. Arvontaan osallistujilta toivon vastausta seuraavaan kysymykseen: millaisia aiheita kannattaisi skräpätä heritage- eli sukuperintöalbumiin. Yllättävätkin vastaukset ovat tervetulleita! Sukuperintöhän voi tarkoittaa myös erittäin vaikeita asioita siinä missä arkisiakin - tai hauskoja. Haluaisin vangita samaan albumiin niin perintöreseptit kuin murheetkin.

Bongasin jostain idean vauvakuvista (!) tehdystä sukupuusta, jollaisen ainakin haluaisin toteuttaa. Niissä ainakin näkee suvun piirteiden jatkumon. Omassa suvussani vauvakuvia (tai ylipäätään valokuvia) ei ole kovin monen sukupolven takaa, mutta riittävästi kuitenkin, kunhan saisin ne ensin skannattua. Jos uusimman sukupolven kuvat kehittäisi myös mustavalkoisina, nekin sopisivat albumiin, tuohon sukupuusivuun.

Millaisia sivuja tekisit itse sukuperintöalbumiin, riippumatta oman sukusi historiasta? Millaisia aiheita kannattaisi käsitellä?

Aikaa vastata on viikko, arvon voittajan viikon päästä tiistaina illalla.

Siihen asti työt häiritsevät pahasti skräppäämistä, mutta ideoidahan voi aina.

19 kommenttia:

 1. Ai kun kiva aihe! Työn alla on tytölle tarina suvustani, koska hän ei ole vanhempiani eikä isotätejään saatika isoisovanhempiaan tavannut. Arkisia asioita laitan, kuvia mökiltä perunapellolta, omia lapsuusmuistoja, faktoja mitä ihmiset tekivät työkseen, millaista elämä oli ja mitä perheessäni arvostettiin. Joitain tarinoita varmaan kirjoitan erikseen ja liitän ne albumin loppuun. Mutta arkirealismia suosittelen, koska se yleensä on kiinnostavaa, pienet tarinat tavallisesta elämästä.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen ammattien ylöskirjaaja, omassa suvussani on niiiin paljon hoitoalalla tai opettajina työskenteleviä, että se alkaa tuntua jo kiroukselta ;). Ihmisten kodit missä ja minkälaisia ovat, ovatko siskokset kuin serkuksia vai päinvastoin. kutsut ja kiitoskortit ovat myös kivoja säilyttää, tunnelmakuvausten kanssa

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut jossain että voisi tehdä leiskan mitä tekisit jos saisit vielä yhden päivän jonkun kanssa. Minä olen ajatellut tehdä sellainen leiska minusta ja isästäni (hän kuoli joulukuussa).

  VastaaPoista
 4. Käsittelisin sukuun muotoutuneita käytäntöjä, kuten että Maija-täti tekee aina paljon pullaa jota kukaan ei ehdi syödä, tai että Erkki-setä joutuu kantamaan kaikissa hautajaisissa koska on niin iso.
  Haluaisin myös tallentaa jotain siitä, mitä olen eri ihmisiltä oppinut tai mikä heissä on sellaista mihin samastuu tai mikä harmittaa. Esim. että Anna-täti oli alkoholisoitunut vanhapiika joka oli vanhana hankala, mutta joka matkusti koko elämänsä ja keräsi Roomasta kertovaa kirjallisuutta ja tuntuu siksi läheiseltä.

  VastaaPoista
 5. En olekaan ennen jättänyt viestiä blogiisi, pariin otteeseen olen kuitenkin kyläillyt :) ensimmäiseksi mieleen tulisi tuon sukuperintöalbumin osalta jo mainittu ammatti. Myös harrastukset voisivat olla kiva aihe. Esimerkiksi, jos joku sukulainen on taitava käsityöihminen hänen töistään saisi aihetta. Aika vaikea kysymys muuten! Ei ihan äkkiä tulekaa montaa ideaa mieleen.

  VastaaPoista
 6. Tällaista tulee äkkiseltään mieleen: Tyyli/muoti eri vuosikymmeninä (ja -satoina) esimerkiksi vaatteissa ja hiuksissa - tähän sopivat hyvin kuvaamossa otetut kuvat, jollaisia oikein vanhoilta ajoilta lienee helpointa löytää. Tässä aiheessa ei haittaa, vaikkei varsinaisia muistoja olisi kuvan lisäksi säilynytkään.

  Itse huomaan kerääväni sellaista historiaa, joka eniten kiinnostaa omia lapsiani - niinpä meidän albumissa olisi varmaan paljon kalastusreissuja, tunturivaelluksia, isän ja vaarin moottoripyörä- ja mopoharrastusta, sotajuttuja esim. lennätinlotan työstä ja öisistä hiihtovaelluksista...

  Tällaista muistoalbumia suunnitellessa on hyvä tilaisuus haastatella vanhempia sukulaisia - sitä ei ehkä muuten tulisi tehtyäkään, ja pian on taas moni asia kokonaan unohdettu...

  VastaaPoista
 7. Hmm ensimmäisenä itselle tulisi myöskin mieleen sukupuun väsääminen ja ihan arkisten asioiden scrappaaminen ja voisi laittaa lähisuvusta kaikille omat sivut (esim.sivu tai sivuja missä kerrotaan mummusta jne.)

  VastaaPoista
 8. ne vanhat valokuvat..kaikki vanhat askareet..kodit..ja naamat nimineeen :) Hyvä idea :)

  VastaaPoista
 9. Itse tein äidille 60-v-lahjaksi albumin kronologisesti asuinpaikkojen perusteella. Kaikista elämänvaiheistsa ei löytynyt kuvia mutta prosessi oli mielenkiintoinen. Heritage-albumiakin saattaisin lähteä rakentamaan paikkojen perusteella.

  Eilen selailin jotain skräppilehteä, jossa oli leiska johon tekijä oli laittanut molemmista lapsistaan kuvat samassa iässä, oliko 2 v tms. Se oli tosi hauska, juuri nähdä mitä samaa heissä oli. Eli idea vauvakuvista tehdystä sukupuusta toimii varmasti myös.

  VastaaPoista
 10. Mä löysin muutaman vanhan kirjeen hiljattain ja ajattelin tehdä niistä sivuja. Muutenkin mun mielestä olisi ihanaa, jos voisi sukuperintönä näyttää esiäitien ja esi-isien käsialaa: reseptejä, muistiinpanoja tai vaikka kalenterimerkintöjä. Niitähän voi sisällyttää sivuihin koristeina tai sitten rakentaa kokonaisen sivun näiden ympärille.

  VastaaPoista
 11. Huh, haastava aihe, mutta todella skräppäämisen arvoinen! Wow! Minä voisin ehdottaa joitain pieniä persoonalisia nippelitietoja ja elämänohjeita tms. vanhoista lehdistä, niiden sanamuodot ovat aikas hauskoja ja yllättävän nykyaikaisia tuntuvat osa olevan.

  VastaaPoista
 12. Taina Sukupuu sisältäen nimet ja tärkeät päivämäärät, asuinpaikkakunnista saa omat sivunsa, samoin ammateista ja harrastuksista, missä ja milloin mummo&vaari löysivät toisensa, millaiset häät heillä oli, lehdistä jotain tapahtumia ym. lehtileikkeitä eri vuosikymmeniltä, talon tai tilan historiaa, autoista... pieniä arkisia tapahtumia, niitä on hauska lukea myöhemmin :) Kannattaa hyödyntää esim. vanhat postikortit, kolikot jne...

  VastaaPoista
 13. Minä tekisin sivuja asioiden ja esineiden jatkumoista. Esimerkiksi jos sama virkattu päiväpeitto on ollut käytössä jo muutaman sukupolven niin kertoisin kuka se teki ja kenelle ja milloin. Ihanaa olisi jos esineistä löytyisi kuvia eri vuosikymmeniltä.
  Toinen asia olisi perinteet. Onko teillä vietetty aina joulua samalla lailla? Onko juhannuskokko ollut aina samassa paikassa? Mitä ruokia on pääsiäisenä tehty? Keneltä reseptit ovat peräisin=

  VastaaPoista
 14. Hei. Kiitos kauniista ja hauskasta blogistasi.

  Minulle tulee suvusta heti mieleen "puuttuvat ja löydetyt sukulaiset", eli ne, jotka ovat kuolleet tai toisaalta, jos joku onkin löydetty sukuun vasta myöhemmin. Elävät muistaa helpommin, kuolleet unohtaa, varsinkaan jos heitä ei ole edes tavannut.

  Kiinnostaa myös naisten välinen yhdysside, esim. isoisoäiti, isoäiti, äiti, tytär, tyttärentytär. Naiseuden kulku.

  Kiinnostaa myös se, kuinka ihmiset hajaantuvat ja minne muuttavat, ja milloin on muutettu esim. ulkomaille.

  Hyvää jatkoa!

  VastaaPoista
 15. Minä tykkään lemmikeistä, joten jos tekisin sukupuuta niin voisi olla hauska kun esittelisi mitä lemmikkejä on ollut kelläkin tai mitä muita harrastuksia on ollut. Harrastukset kuitenkin kertovat ihmisten kiinnostuksen kohteista. :-)

  P.S. Onnittelut inspiroidu-blogin arvonta voitosta.:-)

  VastaaPoista
 16. Mä tekisin sivuihin jo aikaisemmin täällä mainittuja työ ja harrastusjuttuja, sekä kodeista/asunnoista sivuja, missä sijaitsee suvun alkuperäinen maatila? Kuka on muuttanut rakkauden perässä Porvooseen? Onko joku muuttanut ulkomaille asumaan? Onko jokin keinutuoli/lamppu tms mennyt suvussa äidiltä tyttärelle tai isältä pojalle? Sekä voisin tehdä sivuja luonteenpiirteiden mukaan... Miten Vilhon avokätisyys/nuukuus/kylähulluus... esiintyi? Ja siittä kuka on hankkinut ensimmäisenä puhelimen ja miksi Paavo osti aina autokseen mossen.Kunka monta kissaa Maijalla todellisuudessa olikaan?...

  VastaaPoista
 17. Yksi idea olisi kertoa kartan (Suomi, maailma, kaupunki) avulla , missä kukin asuu, lisätä seuraaville sivuille henkilöiden lisäksi kuvia kunkin asuinpaikasta tai jos talo on purettu, piirtää pohjaapiirros talosta ja/tai pihapiiristä. Lisätietona esim. kuka rakentanut, milloin muutettu, maininta, jos vaikka puutarha on erityisen hieno.

  VastaaPoista
 18. mä haluaisin tehdä semmosen, missä olis monesta sukulaisesta/esivanhemmasta joku pieni hassu fakta vaikka: ensirakkaus, lempiaine koulussa, hassu kommellus, sanonta, mielivaate tms.
  (näin just mun miehen isoisän vanhoja koulutodistuksia. niitä oli tosi hauska lukea ja selvis että hän oli ollu surkea laulaja :D )

  VastaaPoista
 19. Pyydä elossa olevia sukupolvia (omat ja miehen vanhemmat, isovanhemmat jne) kirjoittamaan itse jotain pientä itsestään. Minulle ainakin oman käsialan käyttö on todella tärkeää ja olisi upeaa saada tallennettua myös vanhempien sukupolvien "käsialanäytteet" :)

  VastaaPoista